Bachelor in de voedings- en dieetkunde - in dagonderwijs (Gent) (180 sp.)

 

2025-2026

Tot een bacheloropleiding worden toegelaten de personen die beschikken over:
a) een Belgisch diploma van het secundair onderwijs, uitgereikt tot en met het schooljaar 2024-2025;
b) een Belgisch diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 4, uitgereikt vanaf het schooljaar 2024-2025;
c) een Belgisch diploma van hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
d) een Belgisch diploma van hoger onderwijs voor sociale promotie met uitzondering van het getuigschrift voor pedagogische bekwaamheid;
e) een diploma of certificaat, uitgereikt in het kader van het Vlaams hoger Beroepsonderwijs;
f) een Belgisch diploma van bachelor of master;
g) een diploma of getuigschrift dat bij of krachtens een wet, decreet, Europese richtlijn of een andere internationale overeenkomst als gelijkwaardig met de diploma’s uit de hierboven vermelde categorieën wordt erkend.

2024-2025

Tot een bacheloropleiding worden toegelaten de personen die beschikken over:
a) een Belgisch diploma van het secundair onderwijs, uitgereikt tot en met het schooljaar 2024-2025;
b) een Belgisch diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 4, uitgereikt vanaf het schooljaar 2024-2025;
c) een Belgisch diploma van hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
d) een Belgisch diploma van hoger onderwijs voor sociale promotie met uitzondering van het getuigschrift voor pedagogische bekwaamheid;
e) een diploma of certificaat, uitgereikt in het kader van het Vlaams hoger Beroepsonderwijs;
f) een Belgisch diploma van bachelor of master;
g) een diploma of getuigschrift dat bij of krachtens een wet, decreet, Europese richtlijn of een andere internationale overeenkomst als gelijkwaardig met de diploma’s uit de hierboven vermelde categorieën wordt erkend.

|

    • Plichtvakken

      • 6 sp.Nutriënten en Ingrediënten 1Verplicht in fase 1Eerste semesterOGD30Adocenten
        docenten
        • J.Mons (coördinator)
        Nutriënten en Ingrediënten 1 (6 sp.)OGD41adocenten
        docenten
        • J.Mons
        6 sp.Nutriënten en Ingrediënten 2Verplicht in fase 1Tweede semesterOGD31Adocenten
        docenten
        • M.Van De Sijpe (coördinator)
        Nutriënten en Ingrediënten 2 (6 sp.)OGD42adocenten
        docenten
        • M.Van De Sijpe
        4 sp.Evidence Based Nutrition 1Verplicht in fase 1Beide semestersOGD32Adocenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Evidence Based Nutrition 1 (4 sp.)OGD43adocenten
        docenten
        • T.Naets
        3 sp.Communicatieve VaardighedenVerplicht in fase 1Tweede semesterOGD33Adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele (coördinator)
        • J.Van der Snickt
        Communicatieve Vaardigheden (3 sp.)OGD44adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele
        • J.Van der Snickt
        3 sp.PsychologieVerplicht in fase 1Eerste semesterOGD34Adocenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Psychologie (3 sp.)OGD45adocenten
        docenten
        • T.Naets
        3 sp.Organisatie van de gezondheidszorgVerplicht in fase 1Tweede semesterOGD35Adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele (coördinator)
        • T.Naets
        • J.Plaete
        • L.Van Hevele
        • J.Van der Snickt
        Organisatie van de gezondheidszorg (2 sp.)OGD46adocenten
        docenten
        • J.Plaete
        • L.Van Hevele
        • J.Van der Snickt
        Zorginnovatie (1 sp.)OGD47adocenten
        docenten
        • T.Naets
        • N.
        4 sp.Persoonlijke en professionele groei 1Verplicht in fase 1Beide semestersOGD36Adocenten
        docenten
        • M.Willems (coördinator)
        • L.Van Hevele
        • J.Van der Snickt
        Persoonlijke en professionele groei 1 (4 sp.)OGD48adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele
        • J.Van der Snickt
        7 sp.Spijsvertering en MetabolismeVerplicht in fase 1Eerste semesterOGD37Adocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        Spijsvertering en Metabolisme (7 sp.)OGD49adocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput
        5 sp.Anatomie en FysiologieVerplicht in fase 1Tweede semesterOGD38Adocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        Anatomie en Fysiologie (5 sp.)OGD50adocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput
        6 sp.ChemieVerplicht in fase 1Tweede semesterOGD39Adocenten
        docenten
        • M.Therry (coördinator)
        Chemie (6 sp.)OGD51adocenten
        docenten
        • M.Therry
        3 sp.Levensmiddelenmicrobiologie 1: TheorieVerplicht in fase 1Eerste semesterOGD40Adocenten
        docenten
        • S.Jacobs (coördinator)
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: Theorie (3 sp.)OGD52adocenten
        docenten
        • S.Jacobs
        3 sp.Levensmiddelenmicrobiologie 1: LaboVerplicht in fase 1Eerste semesterOGD41Adocenten
        docenten
        • D.Depecker (coördinator)
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: Labo (3 sp.)OGD53adocenten
        docenten
        • D.Depecker
        4 sp.Gezonde Voeding en duurzaamheidVerplicht in fase 1Beide semestersOGD42Adocenten
        docenten
        • E.Vanfleteren (coördinator)
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        Gezonde Voeding en duurzaamheid (4 sp.)OGD54adocenten
        docenten
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        3 sp.VoedingsprocessenVerplicht in fase 1Tweede semesterOGD43Adocenten
        docenten
        • E.Vanfleteren (coördinator)
        Voedingsprocessen (3 sp.)OGD55adocenten
        docenten
        • E.Vanfleteren
        3 sp.Pathologie 1Verplicht in fase 2Eerste semesterJPG05Idocenten
        docenten
        • B.Hardy (coördinator)
        Pathologie 1 (3 sp.)JLG05Idocenten
        docenten
        • B.Hardy
        4 sp.Toegepaste dieetleer 1Verplicht in fase 2Eerste semesterJPG310docenten
        docenten
        • I.De Jonge (coördinator)
        • N.Compernol
        • I.De Jonge
        • H.Dufoor
        • J.Mons
        • S.Van Vooren
        Toegepaste dieetleer 1: theorie (2 sp.)JLG377docenten
        docenten
        • I.De Jonge
        • J.Mons
        • S.Van Vooren
        Toegepaste dieetleer 1: praktijk (2 sp.)JLG378docenten
        docenten
        • N.Compernol
        • I.De Jonge
        • H.Dufoor
        • S.Van Vooren
        6 sp.Levensmiddelenmicrobiologie 2Verplicht in fase 2Eerste semesterJPG351docenten
        docenten
        • S.Jacobs (coördinator)
        • K.Duran
        • S.Jacobs
        • N.
        Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie (3 sp.)JLG435docenten
        docenten
        • S.Jacobs
        • N.
        Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo (3 sp.)JLG436docenten
        docenten
        • K.Duran
        • S.Jacobs
        • N.
        3 sp.Gesprekstechnieken en coachingVerplicht in fase 2Eerste semesterJPG354docenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Gesprekstechnieken en coaching: theorie (1.5 sp.)JLG440docenten
        docenten
        • T.Naets
        Gesprekstechnieken en coaching: praktijk (1.5 sp.)JLG441docenten
        docenten
        • T.Naets
        5 sp.Toegepaste voedingsleerVerplicht in fase 2Eerste semesterOGD18Adocenten
        docenten
        • I.De Jonge (coördinator)
        • H.Dufoor
        • M.Van De Sijpe
        • J.Verzelen
        Toegepaste voedingsleer: theorie (3 sp.)OGD27adocenten
        docenten
        • I.De Jonge
        • M.Van De Sijpe
        • J.Verzelen
        Toegepaste voedingsleer: praktijk (2 sp.)OGD28adocenten
        docenten
        • H.Dufoor
        • M.Van De Sijpe
        • J.Verzelen
        5 sp.Organisatie van de gezondheidszorg en de grootkeukenVerplicht in fase 2Eerste semesterOGD19Adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele (coördinator)
        • M.Willems
        Organisatie van de gezondheidszorg (2 sp.)OGD29adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele
        • N.
        Diëtist in de grootkeuken (3 sp.)OGD30adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele
        • M.Willems
        3 sp.WarenwetgevingVerplicht in fase 2Tweede semesterOGD02Adocenten
        docenten
        • I.De Jonge (coördinator)
        Warenwetgeving (3 sp.)OGD05adocenten
        docenten
        • I.De Jonge
        3 sp.Ethiek en levensbeschouwingVerplicht in fase 2Tweede semesterJPG05Odocenten
        docenten
        • J.Verzelen (coördinator)
        Ethiek en levensbeschouwing (3 sp.)JLG05Odocenten
        docenten
        • J.Verzelen
        4 sp.Pathologie 2Verplicht in fase 2Tweede semesterJPG308docenten
        docenten
        • B.Hardy (coördinator)
        • G.Vergote
        Pathologie 2 (3 sp.)JLG374docenten
        docenten
        • B.Hardy
        Medicijnen en nutricijnen 1 (1 sp.)JLG375docenten
        docenten
        • G.Vergote
        3 sp.PathopsychologieVerplicht in fase 2Tweede semesterJPG309docenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Pathopsychologie (3 sp.)JLG376docenten
        docenten
        • T.Naets
        6 sp.Toegepaste dieetleer 2Verplicht in fase 2Tweede semesterJPG311docenten
        docenten
        • I.De Jonge (coördinator)
        • J.Mons
        • N.Van Den Broecke
        Toegepaste dieetleer 2: theorie (3 sp.)JLG379docenten
        docenten
        • I.De Jonge
        Toegepaste dieetleer 2: praktijk (3 sp.)JLG380docenten
        docenten
        • I.De Jonge
        • J.Mons
        • N.Van Den Broecke
        6 sp.Analyse voedingswarenVerplicht in fase 2Tweede semesterJPG350docenten
        docenten
        • M.Therry (coördinator)
        • M.De Mesmaeker
        • B.Gryson
        • M.Therry
        • E.Van Gucht
        Analyse voedingswaren: theorie (3 sp.)JLG433docenten
        docenten
        • B.Gryson
        • M.Therry
        Analyse voedingswaren: labo (3 sp.)JLG434docenten
        docenten
        • M.De Mesmaeker
        • B.Gryson
        • M.Therry
        • E.Van Gucht
        5 sp.Evidence based nutrition 2Verplicht in fase 2Tweede semesterOGD03Adocenten
        docenten
        • H.Vanwalleghem (coördinator)
        • S.Jacobs
        • H.Vanwalleghem
        Statistiek 2 (2 sp.)OGD06adocenten
        docenten
        • S.Jacobs
        • N.
        Epidemiologie (1 sp.)OGD07adocenten
        docenten
        • H.Vanwalleghem
        Onderzoeksvaardigheden 2 (2 sp.)OGD08adocenten
        docenten
        • H.Vanwalleghem
        4 sp.Persoonlijke en professionele ontwikkeling 2Verplicht in fase 2Beide semestersJPG356docenten
        docenten
        • J.Mons (coördinator)
        • I.De Jonge
        • L.Gevaert
        • J.Mons
        • J.Van der Snickt
        • M.Willems
        Persoonlijke en professionele ontwikkeling 2 (4 sp.)JLG444docenten
        docenten
        • I.De Jonge
        • L.Gevaert
        • J.Mons
        • J.Van der Snickt
        • M.Willems
        3 sp.Voeding voor zuigeling en kindVerplicht in fase 3Eerste semesterJPG04Jdocenten
        docenten
        • E.Van Gucht (coördinator)
        Voeding voor zuigeling en kind (3 sp.)JLG04Jdocenten
        docenten
        • E.Van Gucht
        3 sp.Voeding en samenlevingVerplicht in fase 3Eerste semesterJPG05Sdocenten
        docenten
        • N.Van Den Broecke (coördinator)
        • H.Dufoor
        • N.Van Den Broecke
        Voeding en samenleving (3 sp.)JLG05Sdocenten
        docenten
        • H.Dufoor
        • N.Van Den Broecke
        3 sp.Pathologie 3Verplicht in fase 3Eerste semesterJPG237docenten
        docenten
        • B.Hardy (coördinator)
        Pathologie 3 (3 sp.)JLG280docenten
        docenten
        • B.Hardy
        3 sp.Medicijnen en nutricijnen 2Verplicht in fase 3Eerste semesterJPG238docenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        • G.Vergote
        • N.
        Medicijnen en nutricijnen 2 (3 sp.)JLG282docenten
        docenten
        • M.Van Cleemput
        • G.Vergote
        • N.
        4 sp.Gezondheidsbevordering en rechtVerplicht in fase 3Eerste semesterOGD12Adocenten
        docenten
        • L.Van Hevele (coördinator)
        • J.Plaete
        • L.Van Hevele
        • J.Verzelen
        Gezondheidsbevordering (2 sp.)OGD20adocenten
        docenten
        • J.Plaete
        • L.Van Hevele
        • N.
        Ethiek en recht (2 sp.)OGD21adocenten
        docenten
        • J.Verzelen
        4 sp.KwaliteitszorgVerplicht in fase 3Eerste semesterOGD20Adocenten
        docenten
        • C.Van Assche (coördinator)
        • N.
        Kwaliteitszorg (4 sp.)OGD31adocenten
        docenten
        • C.Van Assche
        • N.
        6 sp.Toegepaste dieetleer 3Verplicht in fase 3Eerste semester Identieke opleidingsonderdelenOGD28Adocenten
        docenten
        • N.Van Den Broecke (coördinator)
        • H.Dufoor
        • J.Mons
        • M.Van De Sijpe
        • N.Van Den Broecke
        • E.Van Gucht
        • L.Van Hevele
        Toegepaste dieetleer 3 (6 sp.)OGD39adocenten
        docenten
        • H.Dufoor
        • J.Mons
        • M.Van De Sijpe
        • N.Van Den Broecke
        • E.Van Gucht
        • L.Van Hevele
        8 sp.BachelorproefVerplicht in fase 3Tweede semester Identieke opleidingsonderdelenOGD14Adocenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Bachelorproef (8 sp.)OGD23adocenten
        docenten
        • T.Naets
        3 sp.Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3Verplicht in fase 3Beide semestersOG4033docenten
        docenten
        • I.De Jonge (coördinator)
        • J.Mons
        • T.Naets
        • H.Vanwalleghem
        Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 (3 sp.)OG6040docenten
        docenten
        • I.De Jonge
        • J.Mons
        • T.Naets
        • H.Vanwalleghem
    • Keuzevakken

      Je kiest één keuzevak. Je kan een keuzevak volgen van jouw opleiding of van één van onderstaande opleidingen opgenomen in het aanbod van jouw opleiding of je kan kiezen uit het Odiseebrede aanbod, waarbij je lessen kan volgen, samen met studenten uit andere opleidingen. Dit Odiseebrede keuze-aanbod kan je raadplegen via volgende link: https://www.odisee.be/odisee-breed-keuzeaanbod
      Volg de instructie op de webpagina om het uurrooster van het gekozen opleidingsonderdeel te consulteren en om het gekozen opleidingsonderdeel toe te voegen aan je ISP.

    • Stage: gelijkwaardige opties

      De student kiest één van onderstaande opties.
      Optie 4 wordt enkel aangeboden aan inkomende studenten.

    • Overgangsmaatregelen 2024-2025

      Deze opleidingsonderdelen behoren tot het oude programma en kunnen in een overgangsperiode nog worden opgenomen door studenten die het OPO vroeger reeds hebben gevolgd, tot en met het academiejaar 2025-2026 en mits toestemming van de studietrajectbegeleider. De studietrajectbegeleider bepaalt met de student welke inspanning de student voor dit vak moet leveren.

      • 3 sp.Chemie 1Optioneel in fase 1Eerste semesterJPG234docenten
        docenten
        • M.Therry (coördinator)
        Chemie 1: theorie (2 sp.)JLG366docenten
        docenten
        • M.Therry
        Chemie 1: oefeningen (1 sp.)JLG367docenten
        docenten
        • M.Therry
        3 sp.PsychologieOptioneel in fase 1Eerste semesterJPG267docenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        Psychologie (3 sp.)JLG327docenten
        docenten
        • T.Naets
        4 sp.Anatomie en fysiologie 1Optioneel in fase 1Eerste semesterOGD06Adocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        • M.Coene
        • M.Van Cleemput
        Anatomie en fysiologie 1 (4 sp.)OGD11adocenten
        docenten
        • M.Coene
        • M.Van Cleemput
        6 sp.Levensmiddelenmicrobiologie 1Optioneel in fase 1Eerste semester Identieke opleidingsonderdelenOGD10Adocenten
        docenten
        • S.Jacobs (coördinator)
        • D.Depecker
        • D.Goethals
        • S.Jacobs
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: theorie (3 sp.)OGD14adocenten
        docenten
        • D.Depecker
        • S.Jacobs
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: labo (3 sp.)OGD17adocenten
        docenten
        • D.Depecker
        • D.Goethals
        • S.Jacobs
        8 sp.Voedingsstoffen en ingrediënten 1Optioneel in fase 1Eerste semesterOGD16Adocenten
        docenten
        • J.Mons (coördinator)
        • K.Duran
        • J.Mons
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        Voedingsstoffen en ingrediënten 1 (8 sp.)OGD25adocenten
        docenten
        • K.Duran
        • J.Mons
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        3 sp.MetabolismeOptioneel in fase 1Tweede semesterJPG03Jdocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        Metabolisme (3 sp.)JLG03Jdocenten
        docenten
        • M.Van Cleemput
        4 sp.Anatomie en fysiologie 2Optioneel in fase 1Tweede semesterJPG233docenten
        docenten
        • M.Van Cleemput (coördinator)
        Anatomie en fysiologie 2 (4 sp.)JLG275docenten
        docenten
        • M.Van Cleemput
        3 sp.Labo ChemieOptioneel in fase 1Tweede semesterJPG235docenten
        docenten
        • C.Van Assche (coördinator)
        • D.Depecker
        • C.Van Assche
        • N.
        Labo chemie (3 sp.)JLG277docenten
        docenten
        • D.Depecker
        • C.Van Assche
        • N.
        3 sp.Chemie 2Optioneel in fase 1Tweede semesterJPG270docenten
        docenten
        • M.Therry (coördinator)
        Chemie 2: theorie (2 sp.)JLG368docenten
        docenten
        • M.Therry
        Chemie 2: oefeningen (1 sp.)JLG369docenten
        docenten
        • M.Therry
        3 sp.Sociale en communicatieve vaardighedenOptioneel in fase 1Tweede semesterJPG274docenten
        docenten
        • L.Van Hevele (coördinator)
        • I.De Coster
        • E.Moens
        • L.Van Hevele
        Sociale en communicatieve vaardigheden: theorie (1.5 sp.)JLG372docenten
        docenten
        • E.Moens
        • L.Van Hevele
        Sociale en communicatieve vaardigheden: praktijk (1.5 sp.)JLG373docenten
        docenten
        • I.De Coster
        • E.Moens
        • L.Van Hevele
        4 sp.Evidence based nutrition 1Optioneel in fase 1Tweede semesterOGD11Adocenten
        docenten
        • T.Naets (coördinator)
        • S.Jacobs
        • T.Naets
        • H.Vanwalleghem
        • J.Verzelen
        Statistiek 1 (1 sp.)OGD18adocenten
        docenten
        • S.Jacobs
        Onderzoeksvaardigheden 1 (3 sp.)OGD19adocenten
        docenten
        • T.Naets
        • H.Vanwalleghem
        • J.Verzelen
        8 sp.Voedingsstoffen en ingrediënten 2Optioneel in fase 1Tweede semesterOGD17Adocenten
        docenten
        • J.Mons (coördinator)
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        • J.Verzelen
        • M.Willems
        Voedingsstoffen en ingrediënten 2 (8 sp.)OGD26adocenten
        docenten
        • J.Mons
        • M.Van De Sijpe
        • E.Vanfleteren
        • J.Verzelen
        • M.Willems
        5 sp.KeukentechnologieOptioneel in fase 1Beide semesters Identieke opleidingsonderdelenJPG273docenten
        docenten
        • E.Vanfleteren (coördinator)
        • S.Jacobs
        • M.Van De Sijpe
        • L.Van Hevele
        • E.Vanfleteren
        Materialen, technieken en processen (2 sp.)JLG334docenten
        docenten
        • S.Jacobs
        • N.
        Workshops gezond koken (3 sp.)JLG240docenten
        docenten
        • M.Van De Sijpe
        • L.Van Hevele
        • E.Vanfleteren
        3 sp.Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1Optioneel in fase 1Beide semestersOGD01Adocenten
        docenten
        • M.Willems (coördinator)
        • I.De Coster
        • S.Goethals
        • S.Jacobs
        • E.Moens
        • J.Mons
        • T.Naets
        • L.Van Hevele
        • E.Vanfleteren
        • H.Vanwalleghem
        • M.Willems
        Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1: infosessies (2 sp.)OGD03adocenten
        docenten
        • S.Goethals
        • S.Jacobs
        • E.Moens
        • J.Mons
        • T.Naets
        • L.Van Hevele
        • E.Vanfleteren
        • H.Vanwalleghem
        • M.Willems
        Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1: supervisies (1 sp.)OGD04adocenten
        docenten
        • I.De Coster
        • T.Naets
        • L.Van Hevele
        • E.Vanfleteren
        • M.Willems
        6 sp.Levensmiddelenmicrobiologie 1Optioneel in fase 1Beide semesters Identieke opleidingsonderdelenOGD09Adocenten
        docenten
        • S.Jacobs (coördinator)
        • D.Depecker
        • D.Goethals
        • S.Jacobs
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: theorie (3 sp.)OGD14adocenten
        docenten
        • D.Depecker
        • S.Jacobs
        Levensmiddelenmicrobiologie 1: labo (3 sp.)OGD15adocenten
        docenten
        • D.Depecker
        • D.Goethals
        • S.Jacobs