Warenwetgeving (B-ODISEE-OGD02A)
Doelstellingen
http://public.hubrussel.be/ancor/ectskerndoel/pages/OPOKerndoel.aspx?OID=16484&OPLID=263
Begintermen
Het is sterk aangeraden om dit OPO pas op te nemen in een ISP-programma indien de student geslaagd is voor de OPO's Voedingsstoffen en ingrediënten 1 en Voedingsstoffen en ingrediënten 2 of indien hij/zij kan bewijzen dat deze competenties elders werden verworven.
De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Warenwetgeving (B-ODISEE-OGD05a)
Inhoud
De cursus bestaat uit 9 hoofdstukken:
1. Wetgevende, adviesgevende en controlerende Europese en Belgische organisaties
2. Belgische warenwetgeving
3. Normen voor xenobiotica in voeding
4. Additieven
5. Contaminanten
6. Verpakking en etikettering
7. Voedingsmiddelenhygiëne
8. Reclame
9. Radioactiviteit
De cursus wordt hoofdzakelijk gedoceerd via asynchrone online hoorcolleges die ondersteund worden met een powerpoint presentatie en beeldmateriaal dat ter beschikking wordt gesteld via Toledo.
Er worden twee live online vragenuurtjes georganiseerd waar vragen kunnen gesteld worden over (een deel van) de cursus.
Verder dient elke student een actualiteitsmap (opdracht zie Toledo) te maken die 2 relevante en actuele (kranten)artikels bevat die betrekking hebben op de cursus. Deze artikels moeten door de student kort beschreven en kritsisch toegelicht worden. Deze DOT moet doorgemaild worden naar de docent, uiterlijk tegen de dag van het examen (startuur examen).
Studenten die dit OPO via HAO (Hoger Afstandsonderwijs) volgen, dienen de studiewijzer te raadplegen voor meer en extra info. Vragen over de cursus kunnen gesteld worden tijdens de online avond-contactmomenten die georganiseerd worden via MS Teams.
Studiemateriaal
- Cursus
- Slides en lesopnames van de hoorcolleges op Toledo
- www.warenwetgeving.be
- Extra studiemateriaal op Toledo
Toelichting werkvorm
Begeleide zelfstudie - Digitaal leren
De hoorcolleges worden online asynchroon gegeven met ondersteuning van een powerpointpresentatie die ter beschikking gesteld wordt op Toledo.
Er worden twee online vragenuurtjes georganiseerd via MS Teams waar studenten vragen kunnen stellen over (een deel van) de cursus.
Evaluatieactiviteiten
Warenwetgeving (B-ODISEE-O70374)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Eerste kans:
30 % individuele actualiteitsmap. Deze dient 2 relevante artikels te bevatten uit de actualiteit en de algemene pers (enkel kranten, dagbladen, wetenschappelijke tijdschriften) m.b.t. de cursus Warenwetgeving. De student dient zelf een korte en duidelijke schriftelijke toelichting te maken bij de gekozen artikels (40%) alsook een kritische en gefundeerde aanvulling (commentaar + regelgeving, 60%). Al deze items worden geëvalueerd. De actualiteitsmap wordt doorgemaild naar de docent op de dag van het examen (startuur examen)! Voor deze opdracht geldt een cesuur op taalvaardigheid. Een correct taalgebruik is namelijk een essentieel onderdeel van professioneel communiceren.
70 % schriftelijk examen on-campus: deel gesloten boek (inzichtsvragen, stellingen waarbij de student een kritische mening moet formuleren,...), deel open boek (casus uit de praktijk waarbij de student moet aangeven waar/wanneer de wetgeving overtreden wordt). Voor dit laatste mag de cursus en het extra cursusmateriaal op Toledo gebruikt worden, enkel in papieren versie. De totale examentijd bedraagt 2uur + 40 minuten UDL.
Je kan pas slagen voor het OPO indien je aan alle evaluatie-activiteiten (actualiteitsmap + examen) hebt deelgenomen. Indien je de actualiteitsmap niet hebt ingediend, kan je geen credit verwerven voor het OPO en krijg je een NA als OPO-cijfer.
Dit OPO is tolereerbaar.
Toelichting bij herkansen
Tweede kans:
Enkel de onderdelen waarvoor een onvoldoende werd behaald, moeten hernomen worden. Dezelfde modaliteiten van de eerste kans gelden hierbij.
Indien de student voor één van de delen reeds minimum een 10/20 behaalde in EP2, wordt dit punt overgenomen in EP3 en dient de student dit deel dus niet meer te hernemen. Wie voldoet aan deze voorwaarden maar toch alles wenst te hernemen en dus afstand doet van alle punten uit EP 2 voor dit OPO, dient de docent een week voor aanvang van het examen hiervan op de hoogte te brengen.