Levensmiddelenmicrobiologie 2 (B-ODISEE-JPG351)

6 studiepuntenNederlands70 urenEerste semesterEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Jacobs Silke (coördinator) |  Duran Kübra |  Jacobs Silke |  N.
Kernteam Voedings- en dieetkunde Gent

De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.

Dit opleidingsonderdeel kan slechts opgenomen worden in een ISP-programma indien de student(e) geslaagd is voor het OLA Levensmiddelenmicrobiologie 1: labo.

Het is ook aan te bevelen dit opleidingsonderdeel pas op te nemen als je geslaagd bent voor het OPO Levensmiddelenmicrobiologie 1.

 

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie (B-ODISEE-JLG435)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semesterEerste semester
Jacobs Silke |  N.
Kernteam Voedings- en dieetkunde Gent

Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie is het vervolg op Levensmiddelenmicrobiologie 1: theorie en omvat het volgende:

  • Klassieke en alternatieve (snelle) detectiemethoden
  • Het kiemgetal
  • Besmetting van levensmiddelen
  • Pathogenen (voedselinfecties en voedselintoxicaties)
  • Proceshygiëne indicatoren
  • Microbiologische richtlijnen en monstername
  • Bederforganismen
  • Microbiologische houdbaarheid
  • Thermische inactivatie door verhitting (D-waarde, Z-waarde, F-waarde)
     
  • Kennis kunnen toepassen op casussen uit de voedingsindustrie

  • Hoorcolleges met oefeningen en opdrachten.
  • De theorie zal voornamelijk onder digitale vorm worden aangeboden (ingesproken Powerpoint of online live). De oefeningen en opdrachten zullen voornamelijk on-campus doorgaan.

 

3 sp. Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo (B-ODISEE-JLG436)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum44 urenEerste semesterEerste semester
Duran Kübra |  Jacobs Silke |  N.
Kernteam Voedings- en dieetkunde Gent

Het labo Levensmiddelenmicrobiologie 2 is het vervolg op het labo Levensmiddelenmicrobiologie 1. Het doel is het kunnen uitvoeren van microbiologische controles alsook het kunnen interpreteren van de resultaten.

  • Identificatie van een onbekende bacterie: biochemische eigenschappen (bonte reeks en API®) en gramkleuring
  • Kiemgetalbepaling van voedingsstalen: gietplaatmethode en MPN-methode
  • Wateronderzoek
  • Kennismaking met alternatieve (snelle) detectiemethoden (immunologisch en moleculair)
  • Opsporen van Salmonella, Escherichia coli, Listeria spp., Staphylococcus aureus , fecale Streptococcus spp., schimmels en gisten in levensmiddelen.

  • Practicum: zie laboplanning.
  • De student wordt verwacht om voorbereid naar het practicum te komen: zie laboplanning.
  • Resultaten zelfstandig komen aflezen na incubatie: zie laboplanning.
  • Aanwezigheid is verplicht. Indien de student voor 25% of meer van de labosessies afwezig is, dan kan de student niet meer slagen voor de OLA en wordt dit een score NA.

Evaluatieactiviteiten

Levensmiddelenmicrobiologie 2 (B-ODISEE-H73707)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Rekenmachine

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal
JLG435 - Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie1-20/20 puntenschaal
JLG436 - Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo1-20/20 puntenschaal

Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie

Schriftelijk on-campus examen tijdens de examenperiode:

  • Open en gesloten vragen 
  • Casus(sen) uit de voedingsindustrie uitwerken 

Tijdsduur van het examen Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie bedraagt 2u15+45min. Gebruik van een rekentoestel is toegelaten.

Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo

Afspraken reguliere studenten

Labofunctioneren tijdens de praktijklessen (aanwezigheid, voorbereiding, zelfstandigheid, ...)

Permanente evaluatie:

  • Verslagen (zie laboplanning): De docent bepaalt de deadline voor het indienen van verslagen en deelt deze mee bij de start van de laboreeks. Bij het overschrijden van deze deadline (<1 week), wordt de behaalde score voor dit verslag gehalveerd. Bij het overschrijden van deze deadline met méér dan 1 week, wordt voor dit verslag de score 0 toegekend.
  • Twee toetsen (met open en gesloten vragen, aangekondigd - zie laboplanning)

Puntenverdeling labo:

  • 20 %:      Labofunctioneren
  • 40 %:      Verslaggeving
  • 40 %:      Twee aangekondigde toetsen

Afspraken HAO studenten

Labofunctioneren tijdens de praktijklessen (aanwezigheid, voorbereiding, zelfstandigheid, ...)

Permanente evaluatie:

  • Verslagen: de student kan kiezen om de verslagen in te dienen op (1) de vooropgestelde deadlines in de laboplanning, of (2) de verslagen voor één uiterlijke datum op het einde van de laboreeks in te dienen. Indien de vooropgestelde deadlines in de laboplanning niet gevolgd worden, is een schriftelijke verbetering van de verslagen voor het einde van de laboreeks niet gegarandeerd. 
  • Twee toetsen (met open en gesloten vragen, aangekondigd): de student kan kiezen om (1) de eerste toets af te leggen op de datum vastgelegd in de laboplanning, of (2) de eerste toets samen af te leggen met de tweede toets tijdens het laatste labo.

Puntenverdeling labo:

  • 20 %:      Labofunctioneren
  • 40 %:      Verslaggeving 
  • 40 %:      Twee aangekondigde toetsen

Algemeen

Indien voor het onderdeel labofunctioneren een onvoldoende wordt behaald (minder dan 10/20), kan men niet slagen voor het OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo.

Aanwezigheid is verplicht. Indien de student voor 25% of meer van de labosessies afwezig is, dan kan de student niet meer slagen voor de OLA en wordt dit een score NA.

De OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo is niet herkansbaar.

TOTAALPUNT OPO Levensmiddelenmicrobiologie 2

  • 50 % van de punten op OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie en 50 % van de punten op OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo.
  • Indien de student minder dan 10/20 (na afronding met Excel) behaalt voor de OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie of de OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo, dan kan de student geen credit behalen voor het OPO Levensmiddelenmicrobiologie 2. In dit geval wordt het resultaat van het opleidingsonderdeel teruggebracht tot het resultaat van de OLA met het laagste cijfer.

 

Volgende onderdelen van dit opleidingsonderdeel zijn niet-herkansbaar binnen hetzelfde academiejaar. Het behaalde resultaat voor het onderdeel geldt zowel voor de eerste als de tweede examenkans.

  • JLG436 - Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • JLG435 - Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie (binnen en over academiejaar)
  • JLG436 - Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo (over academiejaar)

  • OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: theorie is herkansbaar: Modaliteiten analoog aan EP1.
  • OLA Levensmiddelenmicrobiologie 2: labo is niet herkansbaar.