Levensmiddelenmicrobiologie 1: Theorie (B-ODISEE-OGD40A)

3 studiepuntenNederlands24 urenEerste semesterEerste semester
Jacobs Silke (coördinator) |  Jacobs Silke
Kernteam Voedings- en dieetkunde Gent

De onderstaande leerresultaten en leeruitkomsten worden afgetoetst:

Bewaker voedselveiligheid: De student bezit de elementaire kennis over micro-organismen in relatie met levensmiddelen, over conserveringstechnieken en over basisbegrippen omtrent kwaliteit

De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Levensmiddelenmicrobiologie 1: Theorie (B-ODISEE-OGD52a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College24 urenEerste semesterEerste semester
Jacobs Silke
Kernteam Voedings- en dieetkunde Gent

Elementaire kennis over micro-organismen in levensmiddelen

  • Inleiding tot de microbiologie: terminologie, indeling, eukaryoten en prokaryoten
  • Bacteriën: classificatie, vermeerdering, groeicondities, beschrijven en classificeren van enkele belangrijke soorten
  • Fungi: voortplanting, groeicondities, mycotoxinen, beschrijven en classificeren van enkele belangrijke soorten
  • Protista: beschrijven en classificeren van enkele belangrijke soorten
  • Parasitaire wormen: beschrijven en classificeren van enkele belangrijke soorten
  • Virussen: structuur, beschrijven en classificeren van enkele belangrijke virussen
  • Prionen: beschrijven, prionziekten
  • Nuttig gebruik van micro-organismen

Elementaire kennis over conserveringstechnieken

  • De verschillende conserveringstechnieken
  • D-waarde, Z-waarde, F-waarde

Basisbegrippen omtrent kwaliteit

  • Reiniging en desinfectie
  • Voedselveiligheid: basisbegrippen HACCP, autocontrole, traceerbaarheid

Hoorcolleges met oefeningen en opdrachten. Deze colleges gaan hoofdzakelijk on-campus door.

Evaluatieactiviteiten

Levensmiddelenmicrobiologie 1: Theorie (B-ODISEE-O73781)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Rekenmachine

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Schriftelijk on-campus examen tijdens de examenperiode (EP1). Tijdsduur van het examen Levensmiddelenmicrobiologie 1: theorie bedraagt 2u+40min. Gebruik van een rekentoestel is toegelaten.

De modaliteiten zijn analoog aan EP1.