Communicatietraining Nederlands 1 (B-ODISEE-HBC56B)

Doelstellingen
Het uitgebreide overzicht van leerresultaten en kerndoelen vind je hier:
https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=13375&OPLID=65
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en de volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
JPH04F : 1 Communicatietraining Nederlands
JPH03H : 1 HAO Communicatietraining Nederlands (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in organisatie & management (Brussel) (Afstudeerrichting Business & Languages) 180 sp.
Toleranties
Dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar in de onderstaande opleiding(en):
Onderwijsleeractiviteiten
1 sp. Nederlands (B-ODISEE-HBC06b)




Inhoud
Alle studenten leggen bij het begin van het academiejaar de taalscreening eLAO af. Wie B2.25 of meer behaalt op die niveautest, krijgt een vrijstelling voor de OLA Nederlands 1 (1sp.). Wie minder haalt dan B2.25 is verplicht om deze extra lessen Nederlands 1 te volgen.
De studenten die een overkoepelend niveau B2.25 hebben, moeten ook op de onderdelen 'grammaticale structuren' en 'algemene woordenschat passief' een B2.25 halen.
Dankzij die OLA krijgt de student extra ondersteuning om de leerstof van de andere OLA, namelijk Communicatietraining Nederlands (3sp.), te verwerken. Bij Nederlands is er meer tijd voor verdieping van de leerstof en voor remediëring en taalondersteuning. Er is extra aandacht voor spelling en grammatica van het Nederlands. De extra ondersteuning voor Nederlands zal je slaagkans aanzienlijk verhogen en is daarom ook verplicht.
Leerstof in een notendop:
- communicatie: de basisprincipes
- woord- en zinsleer in functie van grammaticale correctheid
- spelling: werkwoorden, tussenletters, woordtekens, ...
- professionele woordenschat
- leesstrategieën
- samenvatten
- (mondelinge vaardigheden)
Een definitief overzicht van de verschillende lessen, opdrachten of alternatieve activiteiten met praktische afspraken, data en eventuele wijzigingen vinden de studenten steeds terug op Toledo.
Toelichting werkvorm
De lessen zullen op de campus plaatsvinden (volgens lessenrooster), uitzonderlijk kunnen er online lesmomenten zijn.
Theorie wordt afgewisseld met oefeningen. Onderwijsmethoden: onderwijsleergesprek, individuele opdrachten met begeleiding tijdens de les, werken in groep tijdens de les. Er wordt van de studenten een grote inzet verwacht zowel tijdens de lessen als daarbuiten.
Zorg voor optimale aanwezigheid om geen enkele toelichting te missen rond evaluatie-activiteiten.
Naar elke les brengt iedere student het nodige studiemateriaal mee. Aangezien dit een e-book is, zorg je bijgevolg steeds voor een opgeladen en werkende laptop.
3 sp. Communicatietraining 1 (B-ODISEE-HBC91b)




Inhoud
Dit OPO behoort tot de programmaleerlijnen "meertalige communicator" en "informatiemanager".
Wie voor de richting Organisate en Management kiest, kan er niet omheen: je krijgt vast en zeker te maken met allerlei schriftelijke en mondelinge opdrachten in het Nederlands, niet alleen tijdens de studie, maar zeker ook in het beroepsleven later. Een dynamische talenkennis en het snel doorgeven en inspelen op informatie is een uiterst belangrijke troef.
De manier waarop je communiceert, bepaalt het succes in je werk. Wat je verder ook doet, als je jouw boodschap niet op een vlotte en/of correcte manier kan overbrengen, bereik je niets. Je zal dus moeten werken aan je communicatieve kwaliteiten, zowel mondeling als schriftelijk. Je moet ook in staat zijn om snel het antwoord te vinden op taalvragen dankzij efficiënt gebuik van online bronnen.
In het opleidingsonderdeel Communicatietraining 1 staat efficiënte taalhantering voorop. Er wordt aangebracht aan welke eisen een goede professionele tekst moet voldoen en op welke manier je aan die eisen kan tegemoet komen. Er wordt geoefend op zowel het zoeken en selecteren van bronnen, als op het verwerken en weergeven ervan in je eigen teksten. Daarnaast wordt er ook al stilgestaan bij de dagelijkse communicatie in de bedrijfswereld: in staat zijn om een heldere en foutloze e-mail op te stellen, is daarbij een onontbeerlijke kwaliteit.
De student leert dus om zich correct uit te drukken in het Nederlands in een professionele context.
Voor alle duidelijkheid: alle studenten volgen de OLA Communicatietraining 1, ongeacht het resultaat op de taalscreening (eLAO-test). Je kan met die test enkel een vrijstelling behalen voor de OLA Nederlands.
De leerstof in een notendop:
- Fasen in het schrijfproces
- Structureren van teksten
- Dynamisch schrijven: woordenschat en register
- Foutloos schrijven: spelling & grammatica
- Informatievaardigheden: bronnen zoeken, databanken gebruiken, citeren, parafraseren en refereren
- Professioneel e-mailen
- Samenvatten
- Rapporteren
Een definitief overzicht van de verschillende lessen, opdrachten of alternatieve activiteiten met praktische afspraken, data en eventuele wijzigingen vinden de studenten steeds terug op Toledo.
Toelichting werkvorm
De lessen kunnen zowel online als on campus plaatsvinden.
Er wordt tijdens de lessen zoveel mogelijk praktisch aan de slag gegaan met de aangereikte theorie. Veel voorkomende werkvormen: onderwijsleergesprekken, individueel of in kleine groepen werken tijdens de les met begeleiding van de docent, gastlessen, ... Er worden voor sommige onderdelen ook meerdere leerwegen aangeboden aan de studenten om hetzelfde doel te bereiken. Het is tevens de bedoeling dat de studenten zoveel mogelijk leren uit hun eigen fouten, daarom worden ze sterk aangemoedigd om na feedback opnieuw aan de slag te gaan met hun eigen schrijfproducten. Het digitaal portfolio is daar het uitgelezen instrument voor. Uitgangspunt hiervoor is dat alle studenten de norm halen, maar dat ze ook focussen op persoonlijke groei voor aandachtspunten die ze voor zichzelf formuleren.
Bepaalde onderdelen van spelling en woordenschat worden via zelfstudie verworven.
Dit vak staat bovendien ten dienste van andere opleidingsonderdelen uit de eerste fase van de opleiding Organisatie en Management, er wordt dus ook ruimte gemaakt voor vakoverschrijdende opdrachten.
Evaluatieactiviteiten
Communicatietraining Nederlands 1 (B-ODISEE-H73817)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
HBC06b - Nederlands | Geslaagd / Niet geslaagd |
HBC91b - Communicatietraining 1 | 1-20/20 puntenschaal |
Hogere cesuur
In navolging van de hogere cesuur bij de verplichte taaltest, passen we bij testen en examens ook een hogere cesuur toe bij de vragen over basistaalvaardigheid. (spelling, lidwoorden, ...).
Hulpmiddelen
Een vertalend woordenboek is tijdens toetsen en testen op de campus niet toegestaan.
ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen. Doe je dit niet, dan krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan.
Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, - dan wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.
Dit is een BYOD-vak. Je dient voor de permanente evaluatie én voor het examen een werkende, volledig opgeladen laptop mee te hebben om te kunnen deelnemen. Meer informatie over BYOD vind je op volgende link.
Evaluatiesysteem
Het opleidingsonderdeel Communicatietraining Nederlands 1 bestaat uit twee OLA's die parallel lopen in het eerste semester:
De OLA Nederlands (1 studiepunt) en de OLA Communicatietraining 1 (gemakshalve: OLA CT1) (3 studiepunten)
Verplichte taalscreening (eLAO) voor vrijstelling OLA Nederlands 1
- Alle studenten leggen bij het begin van het academiejaar de ELAO-taalscreening voor Nederlands af. Wie het C1-niveau of meer behaalt op die test, krijgt een vrijstelling voor de OLA Nederlands (1sp.). Wie minder haalt dan C1 is verplicht om die extra lessen Nederlands te volgen en de bijhorende evaluaties af te leggen.
- Wie de taalscreening niet aflegt voor 15 oktober, kan sowieso geen vrijstelling meer behalen voor de OLA Nederlands. Die studenten volgen het vak dus verplicht. Wie echter zo laat instroomt dat hij al meer dan 25 % van de lessen van de OLA Nederlands heeft gemist, wordt sowieso doorverwezen naar het examenmoment in de derde examenperiode.
Je kan geen vrijstelling voor de OLA Communicatietraining 1 verkrijgen op basis van het resultaat op de taalscreening. Die heeft enkel impact op de OLA Nederlands.
Het CIJFER voor het OPO Communicatietraining Nederlands 1 valt samen met het cijfer voor de OLA CT1, tenzij je niet geslaagd was voor de OLA Nederlands. In dat geval wordt je score voor het volledige OPO herleid naar een 7 op 20. Ben je niet geslaagd voor de OLA Nederlands, maar wel voor de OLA CT1 dan behaal je voor dat laatste onderdeel een vrijstelling. Je hoeft in de derde examenperiode dan enkel de OLA Nederlands te hernemen.
Bijwonen van de lessen
Aanwezigheid in de lessen is een vereiste om te kunnen slagen, gezien het grote aandeel van permanente evaluatie in het eerste jaar.
Iedere student is verplicht om het studiemateriaal bij zich te hebben om de lessen vlot te kunnen meevolgen.
Taalportfolio
De studenten zijn verplicht om in het digitaal portfolio van het vak 'Werkveld en POP' de verbeterde versies van hun taken en testen op te laden die ze tijdens beide OLA's met de nodige feedback hebben teruggekregen. Daarnaast dienen ze voor zichzelf een aantal aandachtspunten voor Nederlands te formuleren waaraan ze doorheen het semester zelfstandig zullen werken, dit dienen ze ook te staven met de nodige bewijsstukken. Indien aan het einde van het semester het porftolio onvoldoende is aangevuld, kan dit leiden tot een 0 voor het onderdeel permanente evaluatie van dit vak.
Evaluatie OLA Nederlands
Voor de OLA Nederlands krijg je geen cijfer, maar ben je 'geslaagd' of 'niet geslaagd'.
De OLA Nederlands wordt uitsluitend geëvalueerd via permanente evaluatie. Het eindcijfer wordt behaald aan de hand van: opdrachten, testen, het digitaal portfolio en de summatieve toets tijdens de laatste les.
Bij permanente evaluatie geldt het afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde (zie: tegel afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde op het studentenportaal (inloggen op Odisee.be)). Daarnaast krijg je automatisch de score 'niet geslaagd' indien je minder dan de helft van de opdrachten en testen hebt meegedaan.
Aan het einde van de lessenreeks behaal je een 'geslaagd' of 'niet geslaagd'. Als je niet geslaagd bent voor die OLA dan word je doorverwezen naar het gezamenlijke examenmoment voor Communicatietraining Nederlands 1 in de derde examenperiode. Daar neem je verplicht deel aan het onderdeel voor de OLA Nederlands. Afhankelijk van de score van de andere OLA herneem je ook dat deel of niet.
Geplande studietijd: de verwachte studietijd verschilt van persoon tot persoon. Een richtlijn: voor elk contactuur moet je minimum twee studie-uren voorzien.
Evaluatie OLA Communicatietrainding Nederlands 1
Voor deze OLA krijg je wel punten.
- permanente evaluatie = 30p. : twee spellingstesten, één woordenschattest, één samenvatting en één rapport + de herberekening via het digitaal portfolio
- een schriftelijk examen = 30p.
Als je voor deze OLA niet geslaagd bent dan herneem je dat examen tijdens het gezamenlijke examenmoment in de derde examenperiode. Afhankelijk van de score van de andere OLA herneem je ook dat deel of niet.
Afwezigheden:
Om recht te hebben op een inhaalmoment bij gewettigde afwezigheid dient het afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde VOORAF correct gevolgd te worden. (zie: tegel afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde op het studentenportaal (inloggen op Odisee.be))
Ben je langdurig gewettigd afwezig, neem dan contact op met de ombudsdienst om een regeling uit te werken.
Geplande studietijd: 120 uur
Tolerantie
Een tekort voor het OPO Communicatietraining Nederlands 1 is niet tolereerbaar.
Alle richtlijnen, afspraken en regels ... over afwezigheden, niet indienen van opdrachten, toetsmomenten en/of examens wordt gecommuniceerd via Toledo.
Toelichting bij herkansen
Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:
- HBC06b - Nederlands (binnen en over academiejaar)
- HBC91b - Communicatietraining 1 (binnen en over academiejaar)
Hogere cesuur
In navolging van de hogere cesuur bij de verplichte taaltest, passen we bij testen en examens ook een hogere cesuur toe bij de vragen over basistaalvaardigheid. (spelling, lidwoorden, ...).
Hulpmiddelen
Een vertalend woordenboek is tijdens toetsen en testen op de campus niet toegestaan.
ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen. Doe je dit niet, dan krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan.
Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, - dan wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.
Dit is een BYOD-vak. Je dient voor de permanente evaluatie én voor het examen een werkende, volledig opgeladen laptop mee te hebben om te kunnen deelnemen.
In de derde examenperiode wordt er voor elke OLA een afzonderlijk examenmoment georganiseerd. Je neemt enkel deel aan dat examen waarvoor je niet geslaagd bent.
- Voor de OLA Nederlands bestaat dat onderdeel uit een schriftelijk examen dat vergelijkbaar is met de summatieve toets uit de eerste examenperiode en eventueel een aanvullende opdracht die zal worden toelicht via Toledo na de bekendmaking van de resultaten van EP2 . De permanente evaluatie van EP1 valt weg. Je wordt hier opnieuw beoordeeld met een 'geslaagd' of 'niet geslaagd'.
- Voor de OLA Communicatietraining 1 bestaat dat onderdeel uit een schriftelijk examen (50p.) dat vergelijkbaar is met het examen uit de eerste examenperiode én een schriftelijke opdracht (10p.).
Alle richtlijnen, afspraken en regels ... over afwezigheden, niet indienen van opdrachten, toetsmomenten en/of examens wordt gecommuniceerd via Toledo.