1 Grow 2 Nurse (Nederlands) (B-ODISEE-OBV35A)
Doelstellingen
https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=17243&OPLID=443
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en de volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
OAV12A : 1 Grow 2 Nurse
OWV08A : 1 Grow 2 Nurse
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. 1 Grow 2 Nurse (Nederlands) (B-ODISEE-OBV37a)
Inhoud
In dit LabO wordt de focus gelegd op het groeitraject dat je aflegt om stap voor stap te evolueren naar een verpleegkundige op bachelorniveau die naast inhouds- en vaardigheidsdeskundige ook op collegiaal, communicatief en sociaal vlak sterk is. Daarnaast focussen we op de groei die je doormaakt als “mens”. Je wordt in je nest door medestudenten en de nestcoach uitgedaagd om dit groeiproces ter harte te nemen in de vorm van een persoonlijk gedefinieerd en gemotiveerd groeiportfolio. Er wordt stilgestaan bij jouw verpleegkundige missie en visie en welk traject je in functie hiervan wenst af te leggen.
Binnen de nestbijeenkomsten wordt er stilgestaan bij een aantal thema's gerelateerd aan persoonlijke ontwikkeling en 'samen leren' in groep. Hierbij komen onder andere volgende topics aan bod: 'reflecteren', 'kwaliteiten en kernkwadranten', 'formuleren van persoonlijke en professionele doelstellingen', 'sociale vaardigheden in groep', 'presentatievaardigheden', 'leervaardigheden', 'stressmanagement' en 'timemanagement'. Deze thema's worden zowel theoretisch als aan de hand van concrete oefeningen uitgewerkt.
Via een digitaal portfolio dat gedurende de 4 opleidingsfasen van de bacheloropleiding doorloopt, wordt deze groei aangetoond. Elke opleidingsfase is een nieuw hoofdstuk in dit G2N portfolio.
Toelichting werkvorm
Digitaal leren - Samenwerkend leren/Collaboratief leren
Doorheen het academiejaar kom je op regelmatige basis samen met medestudenten (uit het nest) en de nestcoach. Bij elk van deze bijeenkomsten wordt op een gerichte en continue manier stilgestaan bij je persoonlijke ontwikkeling en hieraan gerelateerde thema's. Hiernaast neem je je eigen groeiproces actief in handen. Je stelt een persoonlijk groeiportfolio op en houdt vorderingen bij in het digitaal portfolio.
Aan de hand van goed afgelijnde en haalbare doelstellingen bepaal je voor zichzelf waar je op het einde van het academiejaar wenst te staan en hoe je dit zal verwezenlijken. Zo krijgen ook professionaliseringsactiviteiten een belangrijke plaats binnen dit opleidingsonderdeel.
Aanwezigheid en actieve deelname tijdens nestbijeenkomsten zijn verplicht.
Evaluatieactiviteiten
1 Grow 2 Nurse (Nederlands) (B-ODISEE-O70801)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
In functie van een persoonlijk gedefinieerde verpleegkundige droom, stel je een persoonlijk groeiportfolio op. Je kiest uit de lijst van competenties 3 kerndoelen waaraan je dit academiejaar gericht zal werken. Steeds rekening houdend met de vraag 'Welke kennis en competenties heb je nodig om jouw verpleegkundige droom te verwezenlijken?'.
Voor deze competenties bepaal je een competentieniveau bij de start en op het einde van het academiejaar en in functie hiervan stel je gerichte doelstellingen op. Na diepgaande reflectie bij ondernomen activiteiten en persoonlijke successen, toon je op het einde van het academiejaar de persoonlijke groei aan in een krachtige pitch (creatieve voorstelling) aan nestcoaches en medestudenten.
Doorheen het academiejaar bouw je hierbij een digitaal portfolio op via Medbook, hierbij rekening houdend met de vooropgestelde deadlines (zie planning LabOek).
In het licht van voorgenoemd persoonlijk groeiplan volg je doorheen het academiejaar 8 professionaliseringsuren buiten het aangeboden lessenpakket. Je hebt de vrijheid om deze 8u zelf in te vullen qua plaats en tijdstip, maar steeds in functie van de vooropgestelde kerndoelen en persoonlijke ontwikkelingsdoelstellingen.
Het is de bedoeling dat je vooraf toestemming vraagt aan je nestcoach of de bijscholingsuren in aanmerking kunnen komen. De gevolgde bijscholing wordt gestaafd a.d.h.v. een aanwezigheidsattest. Deze formulieren worden opgeladen op het digitale portfolio. Je presenteert de jaaropdracht en de gevolgde bijscholing op een krachtige wijze aan medestudenten en coach.
Als je minder dan 60% op de taalscreening haalt, zal je drie extra sessies volgen om je niveau op te kunnen krikken. Deze drie extra sessies van 2u (in het totaal dus 6u) kan je niet inzetten als extra professionaliseringsuren (zie uitleg groeiportfolio). Wanneer je minder dan 50% haalt, zal je ook de drie extra sessies volgen en word je doorverwezen naar extra diensten ter taalondersteuning. Dit op basis van je noden.
Aanwezigheid en actieve deelname tijdens nestbijeenkomsten is verplicht. Als je niet aanwezig kan zijn, verwittig je tijdig je nestcoach en je medestudenten. Per ongewettigde afwezigheid tijdens een nestmoment dien je 2u extra professionaliseringsuren te volgen die gelinkt zijn aan het onderwerp van het nestmoment dat je gemist hebt. Je mailt de geplande professionalisering door naar je nestcoach ter goedkeuring.
De eindscore van dit opleidingsonderdeel komt tot stand op basis van een gewogen gemiddelde van onderstaande deelevaluaties:
- Persoonlijk groeiportfolio: 60% (stap 1-5)
- Voorstelling: 40% (stap 6)
- Sociale vaardigheden in groep: Pass or Fail.
Indien je op één van de deelevaluaties een cijfer van 7/20 of minder behaalt, wordt het totaalcijfer van het opleidingsonderdeel teruggebracht tot het resultaat van het onderdeel met het laagste cijfer.
Het niet afleggen van één van de deelevaluaties of een tekort aan professionaliseringsuren resulteert in een NA op het volledige opleidingsonderdeel.
Gedetailleerde informatie betreffende de evaluatie is terug te vinden in het LabOek 1 Grow2Nurse, dat beschouwd wordt als een verplichte bijlage bij de ECTS-fiche.
Toelichting bij herkansen
Bij een onvoldoende op het opleidingsonderdeel dien je enkel die deelevaluaties te hernemen waarvoor je niet geslaagd bent.
- Het punt van het opleidingsonderdeel komt tot stand zoals beschreven in de eerste examenkans.
- In geval van Fail op de deelevaluatie 'sociale vaardigheden in groep/permanente evaluatie' zal een vervangopdracht moeten uitgewerkt worden bij de tweede examenkans.
- Indien je bij de tweede examenkans een cijfer lager dan 8/20 behaalt op een deelevaluatie of niet deelneemt, en bij de eerste examenkans een 8 of 9/20 behaalde op diezelfde deelevaluatie, dan wordt de 8 of 9/20 van de deelevaluatie behaald bij je eerste examenkans behouden in de berekening van het eindpunt bij de tweede examenkans.
Gedetailleerde informatie betreffende de evaluatie is terug te vinden in het LabOek 1 Grow2Nurse, dat beschouwd wordt als een verplichte bijlage bij de ECTS-fiche.