Verkenning werkveld 1 (B-ODISEE-OH3122)

5 studiepuntenNederlands46 urenBeide semestersBeide semestersUitgesloten voor examencontract
Casteele Tine (coördinator) |  Casteele Tine |  De Bruyn Veerle |  Demeulenaere Sabine |  Duran Nergiz |  Soens Ruben  | MinderMeer
Kernteam Bedrijfsmanagement (BA)

De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs-en examenregeling.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
OH3138 : Verkenning werkveld 1 (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Verkenning werkveld 1 (B-ODISEE-OH5122)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht46 urenBeide semestersBeide semesters
Casteele Tine |  De Bruyn Veerle |  Demeulenaere Sabine |  Duran Nergiz |  Soens Ruben
Kernteam Bedrijfsmanagement (BA)

Dit opleidingsonderdeel behoort tot de leerlijn werkveld en ondernemen

Verkenning werkveld 1 bestaat uit drie delen:

- Deel 1: coaching (1ste en 2de semester): 2 Studiepunten
- Deel 2: geïntegreerde casus (1ste semester): 1 studiepunt

- Deel 3: projectweek (2de semester): 2 Studiepunten

DEEL 1:  de wekelijkse sessies die in het uurrooster ingepland zijn, zowel het eerste als ook het tweede semester. Je wordt hier begeleid door je coach.
Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met:

  • verplichte aanwezigheid tijdens de sessies zowel de sessies die doorgaan op de campus, als de sessies die online via Office Teams zullen doorgaan (bij ziekte: stuur voor aanvang van de sessie een mail naar je coach). Voor elke gemiste sessie zal je een vervangopdracht moeten indienen. Indien je een vervangtaak niet tijdig indient, dan krijg je een 'Niet afgelegd' voor het volledige opleidingsonderdeel. 
  • actieve medewerking en de mate waarop jij én je coach in staat zijn om een profiel van je op te maken
  • het eindverslag dat je in het 2de semester zal moeten indienen ( gedetailleerde uitleg en instructies volgt nog in de map van de cursus op Toledo). 

Jouw coach is de docent die bij de contacturen van Verkenning werkveld 1 in jouw uurrooster staat.

De communicatie  gebeurt via Toledo cursus Verkenning Werkveld 1. Je vindt daar een verdeling per coach: kijk dus altijd in de correcte map van jouw coach!

Wat mag je van deze sessie verwachten?

Je ontdekt je talenten, je krijgt ze bevestigd door de mensen om je heen. Je ontwikkelt alles samen met de competenties die vereist zijn voor de opleiding en in je later beroep.  Deze coachingsessies maken ook deel uit van je trajectbegeleiding: een kennismakingsgesprek behoort samen met feedbackgesprekken na examens, tot dit pakket. We bieden je ook ondersteuning in verband met planning en leervaardigheden en we houden je up-to-date met informatie om ook je examens vlot te laten verlopen.

DEEL 2: geïntegreerde casus (één dag in december 2023: zie uurrooster): je werkt in een team een casus uit waarin leerstof vanuit verschillende opleidingsonderdelen wordt toegepast, een ideaal leermoment voor deze opleidingsonderdelen (case boekhouden, excel, financiële en handelsverrichtingen, Nederlands). De reguliere lessen worden die dag geschrapt om plaats te maken voor deze casus (verplichte aanwezigheid: zie uurrooster OPO Verkenning Werkveld). 

DEEL 3: een projectweek  (25/03-29/03/2024).  Hier zijn actieve deelname, de opdrachten en een verslag van cruciaal belang. Bij de projectweek geldt eveneens een verplichte aanwezigheid. Bij ziekte moet je eveneens via de centrale tool voor aanvang van de activiteit je afwezigheid melden. Voor elke gemiste activiteit moet er een vervangopdracht gemaakt worden. 

Tijdens deze projectweek werken de studenten aan persoonlijkheidsvorming via een aantal algemene competenties. De geselecteerde competenties zijn zowel tijdens de opleiding als in het beroepsleven essentieel , namelijk

  •     leerbereidheid
  •     teamgerichtheid
  •     ingesteldheid tot duurzaam handelen
  •     ingesteldheid tot kwaliteitsvol handelen

Dat leerbereidheid een essentiële voorwaarde voor succes is, spreekt voor zich. Tijdens deze projectweek leert de student zich persoonlijke doelen stellen op basis van concrete verbeterpunten die tijdens de week aan bod kwamen. Het zelfevaluatieverslag dat aan het einde van de week geschreven wordt is daar het bewijs van.

Duurzaamheid is in belangrijke Odisee-competentie en daarom willen we onze eerstejaarsstudenten op een ervaringsgerichte manier sensibiliseren voor en informeren over diverse aspecten van duurzaamheid waarmee het bedrijfsleven geconfronteerd wordt.

De teamgerichtheid komt vooral aan bod via groepsopdracht(en).

Daarnaast wordt de leerlijn werkveldervaring opgestart met ondermeer bedrijfsbezoek(en) en bedrijfsgerichte oefeningen, en laten we oud-studenten aan het woord die als professionele bachelors ervaringsdeskundigen kunnen genoemd worden. Op die manier krijgt de student een eerste kennismaking met het werkveld waarop in de volgende opleidingsfases zal verdergebouwd worden tijdens de projectweken en de seminaries. Op die manier wordt de stage in de laatste opleidingsfase grondig voorbereid als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=21113 

Pas op: tijdens de coachingsessies kan op vraag van de docent gevraagd worden om een laptop mee te nemen.
Tijdens de praktijkdagen en de projectweek dien je een werkende, volledig opgeladen laptop mee te hebben.

Zie inhoud.

De studenten kunnen op voorhand geen studiemateriaal aankopen, dit zal later doorgerekend worden.
De te verwachten kostprijs is tussen 20 en 30 EUR (omvat ook: verplaatsing naar bedrijfsbezoeken)

Evaluatieactiviteiten

Verkenning werkveld 1 (B-ODISEE-OH7122)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Computer, Cursusmateriaal

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

De evaluatie gebeurt op basis van:

  • verplichte aanwezigheid tijdens de coachingsessies (op campus en online - zie uurrooster) EN geïntegreerde proef EN projectweek 
  • voor elke afwezigheid: op voorhand de coach verwittigen! Een gewettigde afwezigheid = ziekte en op voorhand (voor startuur van de sessie) verwittigd aan coach. Niet verwittigd en/of niet ziek = Niet Afgelegd voor het volledige opleidingsonderdeel
  • actieve medewerking en de mate waarop jij én je coach in staat zijn om een profiel van je op te maken
  • eindproduct coaching: eindverslag
  • alle deelpunten van de projectweek (o.a. groepsopdrachten)
  • alle deelpunten geïntegreerde case
  • taalgebruik in alle ingediende opdrachten is een belangrijk aspect en wordt mee beoordeeld

We verwachten tijdens alle contactmomenten gedurende het academiejaar en de activiteiten tijdens de cases en de projectweek een professionele houding, zoniet beïnvloedt dit je cijfer negatief!

ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen.
Wanneer je dit niet doet, krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan. ​
Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, - dan wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.

Tijdens de coachingsessies kan op vraag van de docent gevraagd worden om een laptop mee te nemen.
Tijdens de praktijkdagen en de projectweek dien je een werkende, volledig opgeladen laptop mee te hebben.

Opgelet!

  • Aanwezigheid bij de contacturen en activiteiten is verplicht.
  • Wanneer één van de (vervang)opdrachten niet (of niet op tijd) wordt ingediend, krijg je ook een no-score (NA)  !Niet herkansbaar OPO!

Om recht te hebben op een inhaalmoment bij gewettigde afwezigheid dient het afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde VOORAF correct gevolgd te worden. (zie: link  afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde op het studentenportaal (inloggen op Odisee.be))​. Verwittig ook altijd jouw coach voor aanvang van de activiteit (les, praktijkdag, projectweek). 
Ben je langdurig gewettigd afwezigheid neem dan contact op met de ombudsdienst om een regeling uit te werken.

 

Er is geen tweede examenkans.