Studio(C)OM (B-ODISEE-OH3113)

Doelstellingen
Het uitgebreide overzicht van leerresultaten en kerndoelen vind je hier:
https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=15538&OPLID=65
Begintermen
In dit vak wordt geïntegreerd aan de slag gegaan met de inhouden en vaardigheden uit de taal- en ICT-vakken uit fase 1 en 2. Kennis van de leerinhoud van deze OPO's is dus essentieel.
De algemene toelatingsvoorwaarden en de principes van volgtijdelijkheid zijn beschreven in het onderwijs- en examenreglement.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in organisatie & management (Brussel) (Afstudeerrichting Business & Languages) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Studio(C)OM (B-ODISEE-OH5113)




Inhoud
In het OPO Studio(C)OM worden de opgedane kennis en vaardigheden uit de OPO's Bedrijfscommunicatie & PR, Tekstverwerking, Inleiding in ICT, Projectmanagement, grafisch ontwerp en content management uit de opleidingsfasen samengebracht in een geïntegreerde opdracht geformuleerd door een externe opdrachtgever.
Om de studenten op een goede manier voor te bereiden op deze opdracht, staan er parallel aan de uitwerking van de opdrachten enkele begeleidende lessen op het programma waar de studenten nog kunnen kennismaken met noodzakelijke vaardigheden en tools/programma's. Afhankelijk van de geselecteerde opdrachten zullen dus ook de aangeboden lessen worden aangepast qua thema en aanpak. Deze lessen dienen namelijk echt als ondersteuning bij de uitwerking van de output voor de opdrachtgevers.
Parallel gaan de studenten in kleine groepjes aan de slag voor hun externe opdrachtgever waarvoor ze enkele specifieke communicatieopdrachten moeten uitwerken zoals bijvoorbeeld een nieuwe website ontwerpen en/of van content voorzien, een nieuwe reeks folders opmaken, een nieuwsbrief lanceren, een nieuwe huisstijl creëren en integreren, een personeelsmagazine uitwerken, een social media strategie uittekenen, ... De opdrachten worden in samenspraak met de opdrachtgever zo uitdagend en toch haalbaar mogelijk geformuleerd. Hiertoe dienen de studenten eerst de opdracht grondig te analyseren, de noden in kaart te brengen om vervolgens meerdere mogelijke oplossingen voor te stellen. Het is cruciaal om hiertoe voldoende vergadermomenten in te plannen met de externe opdrachtgever(s) om de verwachtingen zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen en hun werk tussentijds voor te leggen ter feedback. Ook de groep zelf overlegt op regelmatige basis zodat ze een gemeenschappelijke visie ontwikkelen en de taken evenwichtig verdeeld worden. Van deze overlegmomenten wordt ook telkens de nodige rapportering verwacht.
Tegen het einde van de lessenreeks worden zowel het proces als de afgewerkte producten op een professionele manier gepresenteerd aan een jury bestaande uit de docenten en externe opdrachtgevers.
Toelichting onderwijstaal
De onderwijstaal is Nederlands, maar kan afhankelijk van de opdrachtgever ook uitgebreid worden met één van de andere talen uit het onderwijsaanbod, namelijk Frans, Engels, Duits of Spaans.
Toelichting werkvorm
Parallel aan enkele (oefen-)colleges, wordt het merendeel van de lessen opgevat als werkcollege waarbij de studenten met hun groepje aan de slag gaan met de opdrachten voor hun opdrachtgever. Zij maken zelf hun planning op en delen hun tijd zelf in. Er wordt wel verwacht dat de studenten zo goed mogelijk gebruik maken van de voorziene werktijd in de lessen. Ook dient elk groepje studenten minstens drie keer fysiek of online te overleggen met de externe opdrachtgever om kennis te maken met de specifieke context en voor de nodige voortgangscontrole.
De docenten treden tijdens die lessen ook op als coaches die de vooruitgang mee bewaken en kunnen optreden als klankbord. Ook voor meer technische vragen omtrent de werking van de programma's kunnen de studenten bij de docenten terecht.
Evaluatieactiviteiten
Studio(C)OM (B-ODISEE-OH7113)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Voor het OPO Project Bedrijfscommunicatie en Multimedia wordt zowel het proces als het product beoordeeld.
- Onderdelen van de procesevaluatie (60p.) zijn: de tussentijdse presentaties, de communicatie met de opdrachtgever, de vergaderverslagen (zowel met de groep als met de opdrachtgever) en de manier waarop de student omgaat met feedback
- Onderdelen van de productevaluatie (60p.) zijn: de eindpresentatie en het portfolio waarin de eindproducten worden voorgesteld.
De studenten beoordelen tot slot zichzelf en hun groepsgenoten twee maal aan de hand van een peer evaluatie. Deze beoordeling wordt onder de vorm van een bonus malus verrekend op het eindtotaal van 120ptn.
De studenten nemen verplicht deel aan de tussentijdse evaluaties waarbij ze hun voorlopige stand van zaken toelichten aan de volledige groep en de docent, op die manier kunnen ze opnieuw de nodige feedback vergaren. Daarnaast wordt van de studenten verwacht dat ze een evenredig aandeel van het werk voor de opdrachtgever op zich nemen, hiertoe dienen ze ook op regelmatige basis aanwezig te zijn tijdens de werkmomenten in de les.
ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen. Wanneer je dit niet doet, krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan.
Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, - dan wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.
Om recht te hebben op een inhaalmoment bij gewettigde afwezigheid dient het afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde VOORAF correct gevolgd te worden. (zie: link afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde op het studentenportaal (inloggen op Odisee.be)) Ben je langdurig gewettigd afwezigheid neem dan contact op met de ombudsdienst om een regeling uit te werken.
Dit is een BYOD-vak. Je dient bij examens of voor permante evaluatie een werkende, volledig opgeladen laptop mee te hebben om de evaluatie te kunnen afleggen.
Toelichting bij herkansen
De studenten die dit OPO moeten hernemen in EP3 krijgen een alternatieve opdracht die ofwel volledig gelijk valt met de herwerking van de producten waarvoor zij niet geslaagd zijn in EP1 of evenredig is qua inspanning en nodige vaardigheden. Zij stellen hun aanpak en resultaat ook voor tijdens een presentatie op het mondeling examenmoment.