Psychologische vraagstukken (B-ODISEE-OBW38A)

Doelstellingen
https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=22598&OPLID=72
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
7 sp. Psychologische vraagstukken (B-ODISEE-OBW38a)




Inhoud
Dit opleidingsonderdeel bestaat uit twee delen:
Deel 1: levenslooppsychologie
Sociaal werkers werken met en voor mensen in een breed werkterrein met als doel mensen met specifieke noden deskundig te begeleiden en hun levenskwaliteit te verhogen. Menselijk gedrag is complex en om dit begrijpelijk te maken, is het essentieel dat studenten zich verdiepen in onderzoeken en theorieën uit de menswetenschappen, zoals de psychologie.
De studenten leren een kritische analyse te maken van de belangrijkste ontwikkelingstheorieën en verwerven meer inzicht in de veranderingen van het gedrag en de mentale processen die kenmerkend zijn voor een persoon bij een bepaalde leeftijd en binnen een specifieke tijdsgeest en maatschappelijke context. De student is dus in staat zich een duidelijk beeld te vormen van hoe een mens gedurende zijn levensloop in elke levensfase ontwikkelt en welke nieuwe sociale verwachtingen vanuit de omgeving gesteld worden.
Dit opleidingsonderdeel start met de twee fundamentele ontwikkelingstheorieën van Piaget en Erikson. Vervolgens worden de belangrijkste ontwikkelingen in elke levensfase (van baby tot ouderdom) op gebied van drie ontwikkelingsdomeinen belicht: lichamelijke en motorische ontwikkeling, ontwikkeling in de waarneming en het mentaal functioneren en de sociale- en persoonlijkheidsontwikkeling.
Deel 2: Psychopathologie
Personen met psychische problemen of kinderen met een ontwikkelingsproblematiek zal de sociaal werker doorverwijzen of psychologische begeleiding geven. Hierbij is wetenschappelijke kennis en inzicht in het psychisch functioneren van mensen onontbeerlijk. Dit brengt ons naar een ander deelgebied van de psychologie, namelijk de psychopathologie. Studenten leren de inzichten van psychopathologie te integreren in hun opdracht als sociaal werker.
In dit opleidingsonderdeel komen de voornaamste psychiatrische stoornissen uit de DSM-5-classificatie aan bod. Aan de hand van (eigen) praktijkvoorbeelden worden de kenmerken, de verklaring, de behandeling en het verloop van elke stoornis grondig bestudeerd.
Toelichting werkvorm
De leerstof wordt aangebracht in colleges bestaande uit het aanbieden van theorie doorspekt met talloze praktijkvoorbeelden, steeds afgewisseld met interactieve momenten. Studenten worden aangemoedigd om kritisch te reflecteren. Een duidelijke structuur ondersteunt de betrachting kennis en inzicht over te brengen en te toetsen op verwerving. Zowel individuele als groepsoefeningen behoren tot de mogelijkheden: discussies, groepsgesprek en gevalstudies. De eigen ervaringen en referentiekaders worden regelmatig uitgedaagd. Eigen nota's en powerpoint via het leerplatform zijn vereist ter aanvulling van de basiscursus.
Evaluatieactiviteiten
Psychologische vraagstukken (B-ODISEE-O74030)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het examen bestaat uit een mix van open, gesloten en meerkeuzevragen (geen giscorrectie) die peilen naar kennis, inzicht en toepassing.
Het is geen openboekexamen.
Toelichting bij herkansen
Dezelfde modaliteit als in de eerste zittijd.