Plantenbescherming (B-ODISEE-JPBWE1)

6 studiepuntenNederlands50 urenBeide semestersBeide semesters
Heremans Betty (coördinator) |  Heremans Betty
Kernteam Agro- en biotechnologie St-Niklaas

De doelstellingen (= kerndoelen) van dit OPO kan je hier terugvinden.

 

 

A. Volgtijdelijkheid    
 
De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling

 
B. Competenties    

De student(e) kan, wat competenties betreft, functioneren op secundair onderwijsniveau.

 

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Plantenbescherming (B-ODISEE-JLBWE1)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht50 urenBeide semestersBeide semesters
Heremans Betty
Kernteam Agro- en biotechnologie St-Niklaas

Plantgezondheid is een hoeksteen voor duurzame productie in land- en tuinbouw en is een belangrijk thema van het opleidingsonderdeel plantenbescherming. Duurzaamheid op ecologisch en sociaal vlak komt aan bod, maar je krijgt ook inzicht in de veiligheids-, gezondheids- en milieuaspecten van plantenbescherming.

De wetgeving en het beleid rond plantenbescherming is geharmoniseerd  voor de hele Europese Unie en wordt toegelicht. Wet- en regelgeving van gewasbescherming worden steeds strenger en de voorwaarden voor het gebruik worden aangescherpt. Vanaf 1 januari 2014 is IPM in voege gegaan. Je krijgt een overzicht van verschillende beheersstrategieën. Verder leer je wat een chemisch bestrijdingsmiddel is en welke gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet om belagers, ziekten en planten te beheersen. Werkingsmechanismen van middelen en innovaties komen aan bod. Je verwerft kennis over het beperkt aantal producten dat in de biologische landbouw mag worden toegepast.

Je krijgt een overzicht van belangrijke ziekten en schadeverwekkers die voorkomen op gewassen in de land- en tuinbouw, evenals van onkruiden. Je moeten deze organismen en jonge onkruiden kunnen herkennen.

De hier gepresenteerde informatie m.b.t. lesorganisatie en evaluatiemodaliteiten kan ten allen tijde veranderen in functie van de epidemiologische realiteit. Alle wijzigingen worden gecommuniceerd via Toledo, waar steeds de correcte en toe te passen informatie vermeld zal staan.

Het studiemateriaal voor dit opleidingsonderdeel kan je hier raadplegen.

 

Interactieve hoorcolleges

Oefeningen en opdrachten
Studiebezoeken (ook voor HAO-studenten)

De lespresentaties worden via Toledo beschikbaar gesteld.

De oefeningen/studiebezoeken met verplichte deelname starten al in de tweede week van het academiejaar. Studenten die later inschrijven voor dit OPO en bijgevolg één of meerdere van deze oefeningen/studiebezoeken missen, kunnen niet slagen voor dit OPO (en overleggen best met de studietrajectbegeleider over het al of niet opnemen van het OPO).

 

HAO: begeleide zelfstudie. Studenten die de opleiding via HAO volgen, volgen geen hoor- of werkcolleges, maar verwerken het studiemateriaal op zelfstandige basis en via contacten met medestudenten op afstand. Tijdens de monitoraten heeft de student de gelegenheid om vragen te stellen over de te verwerven theorie. HAO studenten die graag aan een studiebezoek deelnemen nemen hiervoor tijdig contact op met de docent van dit OPO.

Evaluatieactiviteiten

Plantenbescherming (B-ODISEE-H73045)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen, Paper/Werkstuk, Presentatie
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Naslagwerk, Rekenmachine

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Omschrijving   

Er wordt een digitaal examen over de cursus afgenomen. Voorbeeldtoetsen per hoofdstuk worden ter beschikking gesteld via Toledo.

De opdracht en presentatie worden beoordeeld na inlevering.

De opgave(n) en indienmodaliteiten en -deadlines voor de opdrachten worden ter beschikking gesteld via Toledo.

De wijze van berekening van het eindpunt wordt ter beschikking gesteld via Toledo.

Als niet alle opdrachten ingeleverd worden, kan de student niet slagen.

De permanente evaluatie bestaat uit een opdracht, een presentatie en vragen rond excursies/bedrijfsbezoeken.

Een partiële evaluatie wordt afgenomen in de loop van het academiejaar over de kennis van onkruiden (alleen voor CAM-studenten).

Om te kunnen slagen voor dit OPO moet de student voor elk onderdeel (digitaal examen en permanente evaluatie) tenminste een 8/20 behalen. In het geval de student een 7/20 of lager behaalt, zal het totaalpunt voor dit OPO herleid worden tot een 7/20 (tenzij het totaalpunt rekenkundig lager is dan 7/20).

De student voorziet zelf een laptop voor het digitaal examen.

 

HAO-studenten: het digitaal examen kan afgelegd worden om 9 u of om 18 u.. 

 

 

 

 

Indien het OPO moet worden hernomen en de student haalde geen voldoende voor het permanente-evaluatie gedeelte, moet de opdracht(en) (in overleg met de docent van dit OPO) opnieuw gemaakt worden.Voor  het praktijkexamen (onkruidenkennis) is er geen herkansing, het behaalde resultaat van dit examen blijft behouden (noot: dit geldt niet bij herinschrijving voor dit OPO in het volgende academiejaar).