Verdieping: Netwerkversterkend en buurtgericht werken (B-ODISEE-HBO09B)

Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Voor de verdieping sociale inclusie, wordt er verwacht dat het OPO Agogisch Werken I en II, en het OPO Sociologie II - Sociale inclusie gevolgd zijn.
We verwachten dat de student de competenties (zelfstandig) verworven heeft alvorens deel te nemen aan het OPO Verdiepingsspoor Sociale Inclusie.
Aan de zij-instromers wordt gevraagd om op voorhand op gesprek te komen, zodat de aanvangscompetenties kunnen besproken worden.
De docent kan voorbereidende opdrachten voorzien om bepaalde leerstof nog bij te verwerken. Sowieso wordt er verwacht dat de cursus sociologie II en de website www.resokit.be wordt doorgenomen.
Uitzondering
Studenten die in 2025 kunnen afstuderen, hebben voorrang bij de keuze van een verdiepingsspoor.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Verdieping: Netwerkversterkend en buurtgericht werken (B-ODISEE-HBO12b)




Inhoud
Het hoofddoel van de verdieping netwerkversterkend- en buurtgericht werken, is het realiseren van een 'beter leven ìn de samenleving' van mensen in een kwetsbare positie. Door in te zetten op een inclusieve omgeving, netwerkversterking, sociaal gewaardeerde rollen en participatie willen we de kwaliteit van leven verhogen. Dit zoveel mogelijk gewoon in de samenleving en zo weinig mogelijk uitzonderlijk en afzonderlijk.
Door het aanleren en trainen van de Methodiek Resokit tijdens de verdiepingsweek, krijg je voeling met een nieuwe set aan rollen die je als ondersteuner/begeleider kan opnemen. Als belangenbehartiger en bruggenbouwer ga je samen met je cliënt, de context en je organisatie op zoek naar een meer actieve deelname aan het maatschappelijk leven in al zijn facetten.
De 4 bouwstenen van de Resokit-methodiek helpen je hierbij op weg:
1) MINDSET: je vindt dat alle mensen iets te bieden hebben en wilt dat iedereen erbij hoort.
2) BURGER: je luistert echt naar mensen, kent hun krachten, netwerk en leefomgeving en gaat op zoek naar vormen van ruil.
3) BUURT: je zoekt uit hoe mensen in hun lokale leefomgeving iets voor elkaar kunnen betekenen en hoe je dat duurzaam kan verankeren.
4) ORGANISATIE: je maakt het netwerk van mensen sterker door je eigen netwerk, dat van de organistaie en dat van sleutelfiguren aan te spreken.
Je leert kijken door de 'sociale inclusie-bril' in het werken met mensen in een kwestbare positie. Zo leer je de maatschappelijke waarde kennen van sociale inclusie, maar evenzeer de valkuilen en barrières waar je als bruggenbouwer tegenaan kan lopen. Je leert om de levensvraag van een cliënt te verbreden naar maatschappelijke vraagstukken, en pijnpunten in het beleid van een organisatie of overheid, aan de kaak te stellen.
Deze brede kijk op een vraag, helpt je om het netwerk van je cliënt te versterken, de cliënt deel te laten uitmaken van de buurt en lokale leefomgeving, door bruggen te bouwen naar actoren, waar je in eerste instantie niet van dacht dat ze een rol zouden spelen bij het antwoord op de vraag. Het betrekken van formele èn informele netwerken in de lokale omgeving en op maat van je cliënt, is dan ook een belangrijke doelstelling van dit verdiepingsspoor en het project dat je zal uitwerken op je stage (zie bij werkvormen en evaluatiemodaliteiten).
Studiemateriaal
https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=51
De inhouden en tools van de Resokit-methodiek vind je terug op de website: www.resokit.be. Deze website is onze cursus!
Je zal dus geen ander schriftelijk studiemateriaal terugvinden onder bovenstaande link.
Toelichting werkvorm
Voor deze verdieping ga je een project uitwerken op je stageplaats, dat focust op sociale inclusie van je doelpubliek via het versterken van netwerken en buurtgericht werken.
Ter voorbereiding van dit project, neem je in het eerste semester deel aan een verdiepingsweek waarin kennis, attitudes en vaardigheden geoefend worden, die je zal nodig hebben om dit project tot een goed einde te brengen. Dit gebeurt aan de hand van debatten, rollenspelen, beeldmateriaal, casussen, inspirerende voorbeelden uit en contacten met mensen uit het werkveld, ...
De verdiepingsweek staat als vormingsweek ook open voor mensen uit het werkveld, dus het is een co-creatieve week waarin we aan de slag gaan met concrete casussen die de mensen uit het werkveld meebrengen. De onbevangen, vernieuwende blik van studenten blijkt erg inspirerend voor sociale professionals, die met concrete oplossingen en projectideeën weer naar huis gaan. De real-life casussen waar professionals mee deelnemen aan de week, zijn voor studenten dan weer verrijkend en zetten aan tot een gezamenlijke zoektocht naar creatieve oplossingen.
Evaluatieactiviteiten
Verdieping: Netwerkversterkend en buurtgericht werken (B-ODISEE-H72295)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
KIEZEN
De toelichting bij de drie verdiepingssporen wordt bij het begin van het academiejaar gegeven (zie programma onthaaldag opleidingsfase 3). Op basis hiervan maak je een keuze voor één van deze sporen. Dit gebeurt via de inschrijvingsmodule OneButton, die openstaat van dinsdag 24 september 17u tot en met vrijdag 27 september 23u59. Per spoor wordt een gelijk aantal studenten toegelaten met een mogelijke afwijking van +3/-3 studenten. Indien je je niet inschrijft, kan je bijgevolg niet meer voor een bepaald spoor kiezen. Indien je een gegronde reden hebt om deze deadline niet te halen, neem je contact op met de ombudsdienst.
MANDAAT
Tijdens het kennismakingsgesprek op je stageplaats, geven jullie de brief af met info over jullie gekozen verdiepingsspoor (deze vind je terug op het studentenportaal onder de stagedocumenten), en gaan jullie hierover een gesprek aan, zodat je zeker bent dat je het mandaat krijgt om een netwerkversterkend- en buurtgericht project op te zetten tijdens je stage.
BEOORDELING
Voor de verdieping netwerkversterkend- en buurtgericht werken zet je tijdens je stageperiode een sociaal inclusief project op in de buurt, voor de organisatie, een groep cliënten of een individuele cliënt. De neerslag van je traject leg je vast en schrijf je neer in een werkstuk (zie terugkommoment 17/12/2024). De inhoudelijke beoordeling van de verdieping gebeurt aan de hand van de inschalingslijst die terug te vinden is op Toledo. Na je hele traject, blik je tijdens het examensgesprek terug op je afgelegde weg. Reflectieve, theoretisch onderbouwde en maatschappij-kritische antwoorden vormen de cesuur van dit gesprek. Het gesprek bestaat uit vragen die je vooraf mag voorbereiden, deze vind je eveneens terug op Toledo. Je legt ook een studiebezoek af waarbij je de vraag van je cliënt of organisatie optilt naar gemeenschappelijke belangen voor een doelgroep, en beleidsaanbevelingen voor de organisatie, het lokaal bestuur of de overheid. Deze ga je aftoetsen bij een zelforganisatie, belangenvereniging, lokaal bestuur, koepelorganisatie of expertisecentrum dat hiermee bezig is.
De paper staat op 60% van de punten, het examensgesprek op 40%.
Je behaalt een NA indien je niet voldoet aan onderstaande voorwaarden:
- aanwezig zijn op de toelichting verdiepingssporen: 24/09/2024
- keuze opgeven via Tolinto vóór 27/09/2024
- aanwezig zijn tijdens de verdiepingsweek: 26-27-28-29/11/2024.
- aanwezig zijn op het terugkommoment op 17/12/2024 (hele dag)
- aanwezig op 2 x intervisies (data worden gecommuniceerd op 17/12/2024)
- bewijs studiebezoek afgeven op het examengesprek
- aanwezig op het examengesprek tijdens de examenreeks
- je werkstuk is ten laatste klaar op woensdag 5/6/2025 voor 12u 's middags (voor de flexibele trajecten is dat op zondag 19/1/2025 voor middernacht). Je laadt je werkstuk op via Toledo, na de deadline wordt de indienmogelijkheid afgesloten, dus wees op tijd.
Ter vervanging van de intervisies voor studenten die stage lopen in het buitenland en niet in staat zijn online mee te volgen: 2 x een mail doorsturen met de stand van zaken van je project naar de verantwoordelijke docent en de studenten van je intervisiegroep, en dit de dag voor de intervisiemomenten.
OPGELET!
De student mag niet meer dan 50% afwezig zijn gedurende de verdiepingsweek, een afwezigheid van meer dan 50% kan aanleiding geven tot een NA. Bij afwezigheid zal je voor elk gemist onderdeel een vervangopdracht moeten maken. Je neemt hier, na je ziekte, zelf contact voor op met je begeleidende docent!
Het gebruik van generatieve intelligentie zoals Chat GPT, Bing e.a. is niet toegestaan om persoonlijke reflecties, ervaringen en inzichten te beschrijven. Wel kan het je helpen om de taal en structuur van je werkstuk te verbeteren.
Toelichting bij herkansen
Om te weten welk onderdeel je dient te hernemen voor de tweede zittijd, moet je ten laatste binnen de 5 dagen na de bekendmaking van de examenresultaten contact opnemen met de docent.
Een vervangopdracht zal opgemaakt worden in samenspraak met de verantwoordelijke docent in functie van de hiaten in het afgelegde traject en wordt ingediend vóór 18/8/2025.
Feedback op het examen kan de student enkel krijgen op de nabespreking van de examens. Indien je er o.w.v. overmacht niet kan zijn, dien je contact op te nemen met de ombudsdienst.