Onderzoeksvaardigheden (B-ODISEE-HBC49B)

3 studiepuntenNederlands20 urenTweede semesterTweede semester
Kevelaerts Lennerd (coördinator) |  Kevelaerts Lennerd
Kernteam Organisatie & management (BA)

Het uitgebreide overzicht van leerresultaten en kerndoelen vind je hier:

https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=12624&OPLID=65

De voorwaarden en dwingende volgtijdelijkheid staan beschreven in het onderwijs- en examenreglement: https://info.odisee.be/oer 

De student beschikt over volgende kennis en vaardigheden:

  • Het vlot kunnen raadplegen van online databases (Limo, Google Scholar, ...)
  • Gevorderde kennis van het Office pakket (Word, Powerpoint, Excel) 
  • Basiskennis statistiek: cijfers correct interpreteren, overzichtelijke tabellen en grafieken opmaken
  • Correct kunnen toepassen van de APA-richtlijnen

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
JPHDC3 : 4 Onderzoeksvaardigheden (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
JPHDE5 : 4 HAO Onderzoeksvaardigheden (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Onderzoeksvaardigheden (B-ODISEE-HBC81b)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht20 urenTweede semesterTweede semester
Kevelaerts Lennerd
Kernteam Organisatie & management (BA)

Dit OPO behoort tot de leerlijn en beroepsrol "co-manager".

Bij het opleidingsonderdeel 'Onderzoeksvaardigheden' ligt de focus op praktijkgericht onderzoek en worden dus vooral praktijksituaties, -onderwerpen, -problemen besproken. Het opleidingsonderdeel stimuleert de student om een onderzoekende en kritische houding aan te nemen. De student leert stap voor stap hoe een onderzoek voor te bereiden en uit te voeren. De student verwerft vaardigheden die kunnen helpen bij vragen zoals: hoe ga ik kritisch om met gegevens?, hoe weet ik of een bron betrouwbaar is?, hoe stel ik de juiste vragen tijdens een gesprek?, hoe gebruik ik beschikbare informatie om een overtuigende tekst te schrijven?, enz. 

Dit opleidingsonderdeel bereidt eveneens voor op het schrijven van de bachelorproef.

We behandelen achtereenvolgens:

  • Wat is (praktijkgericht) onderzoek en wat verstaan we onder een onderzoekende houding?
  • Wat willen we onderzoeken? Wat is het onderwerp, de probleemstelling, de aanleiding, de doelstelling van het onderzoek?
  • Wat is het belang van literatuuronderzoek daarbij?
  • Welk soort onderzoek willen we voeren? Wat wordt de centrale onderzoeksvraag en de bijhorende deelvragen?
  • Welke onderzoeksmethode (kwantitatief en/of kwalitatief) is het meest geschikt om de onderzoeksvraag en deelvragen te beantwoorden? Wie hebben we daarbij nodig?
  • Wanneer in de tijd plannen we onze onderzoekactiviteiten in?
  • Dataverzameling (kwantitatief en/of kwalitatief): hoe stellen we o.a. een goede enquête en interviewstructuur op?
  • Data-analyse (kwantitatief en/of kwalitatief): hoe dienen we onze onderzoeksresultaten te verwerken en te interpreteren?
  • Wat kunnen we finaal concluderen o.b.v. het gevoerde onderzoek?

 Merk op dat de nodige technieken en skills voor kwantitatieve data-analyse (het analyseren van kwantitatieve data) aan bod komen binnen de ICT-vakken (MS Excel).

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=15820

Daarnaast maken ook de slides en de oefeningen tijdens de les deel uit van de leerstof.

Begeleide zelfstudie

De colleges lichten stap voor stap toe hoe men een onderzoek dient uit te voeren. De studenten bereiden zich individueel voor a.d.h.v. online video's, tutorials, oefeningen op Toledo. Tijdens de lesmomenten ligt de focus op het inoefenen van de onderzoekstechnieken en -methoden in de vorm van workshops in groep.

Evaluatieactiviteiten

Onderzoeksvaardigheden (B-ODISEE-H72931)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Computer

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

De evaluatie bestaat uit 100% permanente evaluatie buiten de examenperiode in de vorm van een opdrachtenbundel met een aantal opdrachten (die deels individueel en deels in kleine groepen uitgevoerd worden), alsook evaluatie en testen buiten en tijdens de lessen.

De volledige evaluatie van dit opleidingsonderdeel is beschreven in het projectboek op Toledo dat integraal deel uitmaakt van de ECTS-fiche. Het projectboek wordt beschikbaar gemaakt aan het begin van het semester.

Algemene richtlijnen

Geen plagiaat plegen: Alle ingediende opdrachten worden door de docent geüpload bij Turnitin. Indien Turnitin een plagiaatscore hoger dan 20% en/of gele vlag geeft aan jouw opdracht ontvang je '0' voor deze opdracht.

Afwezigheidsbeleid: Om recht te hebben op een inhaalmoment bij gewettigde afwezigheid bij toetsen, opdrachten of presentaties die geëvalueerd worden of een examen dient het afwezigheidsbeleid van de cluster bedrijfskunde VOORAF correct gevolgd te worden. (zie tegel op het studentenportaal inzake afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde -> inloggen op Odisee.be) Ben je langdurig gewettigd afwezig, neem dan contact op met de ombudsdienst om een regeling uit te werken.

Beleid inzake AI, documentauthenticiteit en fraude: ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen. Wanneer je dit niet doet, krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan. ​Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.​ Meer info over het Odisee brede AI beleid vind je op volgende link.

BYOD-examenbeleid: Voor deze cursus is het BYOD (Bring Your Own Device)-beleid volledig van toepassing. Meer informatie over BYOD vind je op volgende link.

Meerkeuzevragen:  De evaluatie van deze cursus bevat meerkeuzevragen. Voor de beoordeling hiervan wordt geen correctie voor gokken toegepast, maar een verhoogde slaaggrens kan worden gehanteerd.

 

 

 

 

Indien in EP2 de credit voor Onderzoeksvaardigheden niet behaald werd, dan worden in EP3 enkel de (deel)opdrachten hernomen waar een tekort werd vastgesteld. De punten voor de geslaagde onderdelen blijven behouden in EP3.

Concreet betekent dit het volgende:

  • Opdrachten uit EP2 met een score van 50% of meer worden overgedragen naar EP3
  • Opdrachten uit EP2 met een score van minder dan 50% worden herwerkt naar EP3 toe OF er wordt een nieuwe opdracht toegekend om uit te werken naar EP3 toe

Je ontvang na de bekendmaking van de punten meer informatie over de opdracht voor EP3.