Bachelorproef (B-ODISEE-HBB67F)

7 studiepuntenNederlandsBeide semestersBeide semestersUitgesloten voor examencontractUitgesloten voor creditcontract
Bouchaert Kristien (coördinator) |  Bouchaert Kristien |  Claes Katrijn
Kernteam Bedrijfsmanagement (BA)

De algemene toelatingsvoorwaarden zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.

Als je deze cursus opneemt wordt er verwacht dat je over volgende voorkennis beschikt:​

  • Vakinhoud OPO Verzekeringen
  • Vakinhoud OPO Schadeverzekering 1
  • Vakinhoud OPO Verzekeringsrecht & risicoanalyse
  • Vakinhoud OPO Financieel management
  • Vakinhoud OPO Financiewezen

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
HBB36F : Bachelorproef
HBB50F : Bachelorproef
HBB56F : Bachelorproef

Dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar in de onderstaande opleiding(en):

Onderwijsleeractiviteiten

7 sp. Bachelorproef (B-ODISEE-HBB03g)

7 studiepuntenNederlandsWerkvorm: BachelorproefBeide semestersBeide semesters
Bouchaert Kristien |  Claes Katrijn
Kernteam Bedrijfsmanagement (BA)

Een bachelorproef is een eindproduct waarin meerdere leerlijnen geïntegreerd worden. Het bevat het resultaat en de weergave van een systematische zoektocht, gestoeld op de toepassing van wetenschappelijke kennis, creativiteit en praktijkkennis. Het levert een bijdrage tot een voor het beroep/werkveld relevant thema. Een belangrijke mate van zelfstandigheid en zelfsturing bij de student staan voorop.

Indien de student(e) het OPO ‘Stage in Vlaanderen’ opneemt is het onderwerp van de bachelorproef verplicht gelinkt aan het stagebedrijf. Indien er geen stage-OPO wordt opgenomen is het onderwerp eveneens verplicht gelinkt aan een concreet bedrijf.

Verder wordt er verwezen naar de handleiding bachelorproef die gepubliceerd wordt op Toledo en integraal deel uitmaakt van deze ECTS fiche.

De student, de Odisee bachelorproefbegeleider en de externe mentor volgen de bachelorproefhandleiding (voor studenten digitaal ter beschikking op Toledo - OPO Bachelorproef).
Alle deadlines zijn terug te vinden in deze handleiding. 

Op basis van het ingediende onderzoeksvoorstel (en indien van toepassing de stage-aanvraag) wordt een Odisee-bachelorproefbegeleider toegekend per student. Vanaf de toekenning is de Odisee-bachelorproefbegeleider de contactpersoon voor alle vragen en begeleiding van de student. Daarnaast wordt de student inhoudelijk begeleid door een externe mentor. Deze mentor wordt aangebracht door de student zelf. 

Er worden tijdens het academiejaar meerdere BP-classes en schrijfdagen georganiseerd om de studenten te ondersteunen in het opleveren van een kwalitatieve bachelorproef. Aanwezigheid op deze sessies is verplicht.

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=19164

 

Een interne (vak)docent begeleidt de student doorheen het ganse bachelorproefproces.
De student legt persoonlijke contactmomenten vast met zijn/haar interne begeleider om feedback te verkrijgen op de verschillende fases in het onderzoeksproces.
Daarnaast wordt de student inhoudelijk begeleid door een externe mentor (aangebracht door de student zelf).
Aanvullend worden er een aantal bachelorclasses georganiseerd om zowel de onderzoeks- als schrijfvaardigheden op te frissen.

De student is de eindverantwoordelijke voor het tijdig opleveren en de kwaliteit zijn/haar bachelorproef. De student neemt de gepaste initiatieven naar de interne begeleider en externe mentor in kader van het begeleidingsproces en volgt hierbij de richtlijnen van het bachelorproefproces.

Voor verdere details wordt er verwezen naar de handleiding bachelorproef die je kan vinden op Toledo en die integraal deel uitmaakt van deze ECTS fiche.

Evaluatieactiviteiten

Bachelorproef (B-ODISEE-H74158)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Computer, Naslagwerk, Wetboek/codex

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Het onderzoek resulteert in een professioneel rapport in het Nederlands.

De evaluatie van de bachelorproef bestaat uit drie delen:

  • 50% evaluatie van het rapport 
  • 40% evaluatie van de verdediging van het rapport
  • 10% evaluatie van het proces

Alle onderdelen worden geëvalueerd aan de hand van de criteria VKS 6 (Vlaamse Kwalificatiestructuur 6). Het rapport wordt gelezen door de interne begeleider en de externe mentor. Zij geven samen een score op het rapport a.h.v. de uitgeschreven criteria (zie handleiding).

De verdediging wordt beoordeeld door een jury, bestaande uit de interne begeleider aangevuld met interne en/of externe juryleden.

Bij een onvoldoende score op het rapport wordt de student geadviseerd om niet te verdedigen en wordt hij/zij doorverwezen naar de derde examenperiode. Zowel de student als de interne begeleider ondertekenen hiervoor een document waarin de motivatie van de interne begeleider terug te vinden is.

De eindscore van het OPO Bachelorproef wordt vastgelegd door de bachelorproefcommissie. Deze commissie bestaat uit alle begeleiders van de bachelorproef van de betrokken afstudeerrichting.

Indien op het schriftelijk rapport en/of de mondelinge verdediging een cijfer van minder dan 10/20 wordt behaald, zal de laagste score als eindscore worden vastgelegd.

Voor verdere info over de beoordeling en de beoordelingsschalen wordt er verwezen naar de handleiding bachelorproef die je kan vinden op Toledo en die integraal deel uitmaakt van deze ECTS fiche.

ChatGPT of andere AI-tools kunnen dienen ter ondersteuning van opdrachten. Wanneer je deze gebruikt, geef je dit ook verplicht aan in je bronnen. Wanneer je dit niet doet, krijg je een NA of onvoldoende. Je toont ook aan dat je kritisch met deze tools kan omgaan. Wanneer de docent vermeldt dat je bij opdrachten, testen (permanente evaluatie ) en/of examens geen AI-tools mag gebruiken en je doet dit toch, - dan wordt dit uiteraard als fraude beschouwd.

Om recht te hebben op een inhaalmoment bij gewettigde afwezigheid dient het afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde VOORAF correct gevolgd te worden. (zie: link afwezigheidsbeleid cluster bedrijfskunde op het studentenportaal (inloggen op Odisee.be)). Ben je langdurig gewettigd afwezigheid neem dan contact op met de ombudsdienst om een regeling uit te werken.

Zelfde modaliteiten als bij eerste examenkans.

Bij de herkansing dient de student het (herwerkte) rapport opnieuw in en presenteert voor de jury.

De procespunten van de vorige zittijd worden overgenomen.