Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI3035)

Doelstellingen
http://public.hubrussel.be/ancor/ectskerndoel/pages/OPOKerndoel.aspx?OID=15441&OPLID=279
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en aangewezen volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs-en examenregeling
A. Volgtijdelijkheid
De student moet geslaagd zijn voor alle OPO's van fase 1.
De student moet geslaagd zijn voor volgende OPO's van fase 2: 'communicatieve vorming'; 'labo analytische chemie 2'; 'statistiek 2 - Kwaliteitszorg' en 'instrumentele analysen 1'
Tevens moet de student deelnemen aan de OPO Onderzoeksvaardigheden en de OPO Instrumentele analysen 2 van fase 3.
Preferentieel neemt de student ook de OPO Stage en eindwerk in zijn/haar ISP op.
B. Competenties
De student(e) heeft een basiskennis van analytische chemie.
De student(e) beschikt over de nodige handvaardigheid en voldoende inzicht met betrekking tot nauwkeurigheid en juistheid voor het bereiden en het werken met standaardstoffen.
Hij/Zij beschikt over voorkennis over titraties, potentiometrie en fotometrie.
Hij/Zij kan metingen statistische verwerken.
Hi/Zij kent de principes van Kwaliteitszorg.
Hij/Zij kent de principes van afvalinzameling volgens de WGK-codering.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de chemie - in dagonderwijs (Gent) (Afstudeerrichting biochemie) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI5046)




Inhoud
Spectrometrie: UV-VIS fotometrie, molecuulfluorimetrie, atoomabsorptiespectrometrie;
Chromatografie: gaschromatografie (GC-TCD, GC-FID, GC-HS-FID), vloeistofchromatografie (HPLC), ionchromatografie;
Elektrochemie: Karl-Fischer en coulometrie;
Kennismaking en doelgericht gebruik van software pakketten voor de verwerking van analyseresultaten;
Een aantal proeven vertrekken van reële monsters, voornamelijk voedingswaren;
Brouwerijtechnologie: instrumentele analysen op wort en bier.
In het kader van Internationalisation@home worden 3 Engelse protocols uitgevoerd en wordt 1 Engelstalig verslag geschreven. Bijkomend moeten studenten ook Engelse vakliteratuur lezen.
Studiemateriaal
https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=20791
Toelichting werkvorm
Types
- groepswerk
- labo
Omschrijving: 22 sessies van 6u30; waarvan de eerste een algemene inleiding met theoretische achtergrond van de oefeningen en gebruikte apparatuur is.
Evaluatieactiviteiten
Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI7035)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
- Rapportering (schriftelijk/mondeling): 10 %
- Praktische resultaten: 45 % (waarvan 70 % juistheid en 30 % precisie)
- (on)aangekondigde schriftelijke en/of mondelinge oefeningen tijdens het labo 15 %
- Basis labo functioneren 30 % (zie appart document op Toledo)
Cesuur: Bij onwettige afwezigheid voor een labosessie wordt voor deze sessie een nulscore toegekend. Indien de student voor 25 % of meer van de labosessies (permanente evaluatie) afwezig is (gewettigd of ongewettigd), kan de student niet meer slagen voor het OPO en wordt de toegekende score 'NA'.
Studenten die een score lager dan 10/20 voor labofuctioneren behalen, kunnen geen credit behalen voor dit OPO.
Dit OPO is niet herkansbaar en niet tolereerbaar!
Toelichting bij herkansen
Er is geen tweede examenkans.
Deze OPO is niet herkansbaar.