Dit is een voorlopige versie. Definitieve versie vanaf 15/07/2025.

Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI3035)

6 studiepuntenNederlands143 urenBeide semestersBeide semestersUitgesloten voor examencontract
Withouck Hannes (coördinator) |  De Proft Anthony |  Van Houcke Jannes |  Vanden Broucke Machteld |  Withouck Hannes
Kernteam Chemie Gent

De algemene toelatingsvoorwaarden en aangewezen volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs-en examenregeling

A. Volgtijdelijkheid

De student moet geslaagd zijn voor alle OPO's van fase 1.

De student moet geslaagd zijn voor volgende OPO's van fase 2: 'communicatieve vorming'; 'labo analytische chemie 2'; 'statistiek 2 - Kwaliteitszorg' en 'instrumentele analysen 1'

Tevens moet de student deelnemen aan de OPO Onderzoeksvaardigheden en de OPO Instrumentele analysen 2 van fase 3.
Preferentieel neemt de student ook de OPO Stage en eindwerk in zijn/haar ISP op.
 

B. Competenties

De student(e) heeft een basiskennis van analytische chemie.
De student(e) beschikt over de nodige handvaardigheid en voldoende inzicht met betrekking tot nauwkeurigheid en juistheid voor het bereiden en het werken met standaardstoffen.
Hij/Zij beschikt over voorkennis over titraties, potentiometrie en fotometrie.
Hij/Zij kan metingen statistische verwerken.
Hi/Zij kent de principes van Kwaliteitszorg.
Hij/Zij kent de principes van afvalinzameling volgens de WGK-codering.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI5046)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum-opdracht143 urenBeide semestersBeide semesters
De Proft Anthony |  Van Houcke Jannes |  Vanden Broucke Machteld |  Withouck Hannes
Kernteam Chemie Gent

Spectrometrie: UV-VIS fotometrie, molecuulfluorimetrie, atoomabsorptiespectrometrie;

Chromatografie: gaschromatografie (GC-TCD, GC-FID, GC-HS-FID), vloeistofchromatografie (HPLC), ionchromatografie;

Elektrochemie: Karl-Fischer en coulometrie;

Kennismaking en doelgericht gebruik van software pakketten voor de verwerking van analyseresultaten;

Een aantal proeven vertrekken van reële monsters, voornamelijk voedingswaren;

Brouwerijtechnologie: instrumentele analysen op wort en bier.

In het kader van Internationalisation@home worden 3 Engelse protocols uitgevoerd en wordt 1 Engelstalig verslag geschreven. Bijkomend moeten studenten ook Engelse vakliteratuur lezen.

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=20791

 

Types

  • groepswerk
  • labo

Omschrijving: 22 sessies van 6u30; waarvan de eerste een algemene inleiding met theoretische achtergrond van de oefeningen en gebruikte apparatuur is.

 

Evaluatieactiviteiten

Labo voedingswarenanalysen (B-ODISEE-OI7035)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Rekenmachine, Computer

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

  • Rapportering (schriftelijk/mondeling): 10 %  
  • Praktische resultaten: 45 % (waarvan 70 % juistheid en 30 % precisie)  
  • (on)aangekondigde schriftelijke en/of mondelinge oefeningen tijdens het labo 15 %
  • Basis labo functioneren 30 % (zie appart document op Toledo) 

Cesuur: Bij onwettige afwezigheid voor een labosessie wordt voor deze sessie een nulscore toegekend. Indien de student voor 25 % of meer van de labosessies (permanente evaluatie) afwezig is (gewettigd of ongewettigd), kan de student niet meer slagen voor het OPO en wordt de toegekende score 'NA'.
Studenten die een score lager dan 10/20 voor labofuctioneren behalen, kunnen geen credit behalen voor dit OPO.

Dit OPO is niet herkansbaar en niet tolereerbaar!

Er is geen tweede examenkans.

Deze OPO is niet herkansbaar.