Stage in Vlaanderen B (B-ODISEE-OGT61A)
Doelstellingen
https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=20844&OPLID=262
Voldoen aan de wettelijke voorschriften en voorwaarden vermeld in het KB dd 17 januari 2019, betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van MLT en houdende vaststelling van de handelingen waarmee deze laatste door een arts kan worden belast.
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling
Aangewezen volgtijdelijkheid
De student heeft de opleidingsonderdelen van het eerste en tweede jaar van het modeltraject gevolgd en neemt alle andere OPO's (theorie én praktijk) van het derde jaar van het modeltraject op.
De student mag de stage niet aanvangen indien hij nog een opleidingsonderdeel(delen) van de eerste opleidingsfase van het modeltraject (1BLT) moet opnemen in het Individueel StudieProgramma (ISP).
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie (Gent) (Afstudeerrichting medische laboratoriumtechnologie) 180 sp.
Toleranties
Dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar in de onderstaande opleiding(en):
Onderwijsleeractiviteiten
8 sp. Stage in Vlaanderen B (B-ODISEE-OGT71a)
Inhoud
Stage lopen gedurende 6 weken (minimum 200 uren) in één of meerdere van de volgende domeinen: (conform KB MLT 17 januari 2019). Indien de student binnen 1 semester minimum 600 uren stage (in minimum drie van onderstaande domeinen) moet lopen in Vlaanderen (zie KB MLT) dan zal het opo Stage in Vlaanderen B (minimum 200u) in combi met het opo stage in Vlaanderen A (minimum 400 u) in eenzelfde semester worden afgelegd.
- klinische chemie;
- hematologie;
- microbiologie;
- cyto(histo)logie/pathologische anatomie;
- humane genetica;
- menselijk lichaamsmateriaal;
- functionele testen.
Labo-opdrachten (dagdagelijkse testen) binnen de hierboven vermelde domeinen volgen en uitvoeren.
Speciale labo-opdrachten (kaderend in één of meer projecten) voorbereiden en uitvoeren.
Aanleggen van een stageboek over de uitgevoerde opdrachten.
Zelfstandig literatuuronderzoek uitvoeren over het onderzoeksterrein waarin men betrokken is. Aanleggen van een portfolio over het onderzoek.
Mondeling en schriftelijk rapporteren.
Toelichting onderwijstaal
Aangezien veel wetenschappelijk literatuur Engelstalig is, zullen Engelse teksten moeten geraadpleegd worden, gelezen en begrepen.
Toelichting werkvorm
Stage door actieve aanwezigheid gedurende 6 weken (minimum 200u) in het tweede semester of (uitzonderlijk) eerste semester op de stageplaats.
De student(e) wordt hierin bijgestaan door een stagementor op de stageplaats en een stagebegeleider (docent van de hogeschool) die de stageplaats minimaal eemaal bezoekt en feedbackmomenten voor de student(e) organiseert voor coaching en het geven van feedback. Daarnaast controleert de mentor op regelmatige tijdstippen het portfolio en het, bij KB verplicht bij te houden, stageboek. De student(e) dient bij de begeleider in de beginperiode van de stage een actieplan in en mailt tweewekelijks een verslag van zijn activiteiten, studenten laden ook op regelmatige tijdstippen allerlei documenten op in het programma 'Link'
Opo stage in Vlaanderen B (minimum 200u) wordt steeds in combinatie met het opo stage in Vlaanderen A (minimum 400u) opgenomen indien de student tijdens de stage in Vlaanderen binnen 1 semester minimum 600 uren stage moet lopen.
Evaluatieactiviteiten
Stage in Vlaanderen B (B-ODISEE-O73125)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Stage: Permanente evaluatie van de vermelde doelstellingen gebeurt door de stagementor in het extern labo (80%). De stagebegeleider (hogeschooldocent) evalueert ook (20%). Hiertoe worden speciaal ontworpen evaluatieformulieren gebruikt (zie stagevademecum MLT). Indien de stage omwille van ernstige onregelmatigheden van de student vroegtijdig beëindigd wordt, kan dit resulteren in een onvoldoende score bij de evaluatie.
Toelichting bij herkansen
Er is geen tweede examenkans.