Voedselpathogenen - Fermentaties (B-ODISEE-JPW0IO)

3 studiepuntenNederlands24 urenEerste semesterEerste semester
Rosseel Marjorie (coördinator) |  Rosseel Marjorie
Kernteam Chemie Gent

De algemene toelatingsvoorwaarden en aangewezen volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.

A. Volgtijdelijkheid     
 
Chemie / / Celbiologie
Chemie / / Microbiologie 1
 
  
B. Competenties     
 
De student(e) bezit voldoende voorkennis van de microbiologie (bouw van een cel, kleuringen, microscopie). 

Studenten die dit OPO als onderdeel van een ISP (individueel studieprogramma) willen opnemen, hebben bij voorkeur een credit behaald voor de OPO's Biologie 1A en Biologie 1B van 1 CH of hebben deze competenties elders verworven. 


 

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Voedselpathogenen - Fermentaties (B-ODISEE-JLW0IO)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College24 urenEerste semesterEerste semester
Rosseel Marjorie
Kernteam Chemie Gent

Voedselpathogenen         

  • Het kiemgetal              
  • Voedselvergiftigingen              
  • Voedselinfecties              
  • Microbiologische richtlijnen
  • Klassieke en alternatieve detectiemethoden

Microbiële fermentaties

  • Fermentatieve bereiding van azijnzuur
  • Fermentatieve bereiding van melkzuur
  • Gistproductie en fermentaties door gisten

 

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=9887 

A. Type

  • Cursus 

B. Verplichte leermiddelen            

  • Cursus "Voedselpathogenen"; P. Devoldere   
  • Cursus "Microbiële fermentaties"; P. Devoldere 

       Presentaties die tijdens de hoorcolleges gebruikt worden, zijn voor de studenten beschikbaar op Toledo.

C. Aanbevolen leermiddelen   

  • "Microbiologie van voedingsmiddelen. Methoden, principes en criteria"; Dijk R., Grootenhuis A. - Keesing Noordenvliet .V.,2001. ISBN 90 72072 252 9 (ook te raadplegen in de mediatheek)               
  • "Modern Food Microbiology"; James M. Jay - D. Van Nostrand Company. ISBN 0-442-24127-5               
  • "Mikrobiologisch Onderzoek van Levensmiddelen"; prof. dr. D.A.A. Mossel, Mw. ir. W.F. Jacobs-Reitsma. Uitgeverij P.C. Noordervliet B.V. Zeist; 3e uitgave 1990. 

     

     

     

A. Type                

Hoorcollege

 

B. Omschrijving     


Hoorcolleges on campus: 12 x 1,5 uur = 18 uur (1,5 uur gedurende 12 weken)

Hoorcolleges off campus: 4 x 1,5 uur = 6 uur (vooraf opgenomen lessen)


 

 

Evaluatieactiviteiten

Fermentaties - Voedselpathogenen (B-ODISEE-JVW0IO)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal


Eerste examenkans

Schriftelijke eindevaluatie via meerkeuzevragen (kennis- en inzichtsvragen).
Wie een score lager dan 7/20 behaalt op één van de onderdelen (deel voedselpathogenen of deel fermentaties) kan een onvoldoende behalen op dit OPO.
Studenten met een ISP die op het examen "Voedselpathogenen/fermentaties" minder dan 5/20 behalen, kunnen geweigerd worden deel te nemen aan labo microbiologie 2. 
 

Idem als eerste examenkans.