Voedselpathogenen - Fermentaties (B-ODISEE-JPW0IO)
Doelstellingen
http://public.hubrussel.be/ancor/ectskerndoel/pages/OPOKerndoel.aspx?OID=9516&OPLID=279
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en aangewezen volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
A. Volgtijdelijkheid
Chemie / / Celbiologie
Chemie / / Microbiologie 1
B. Competenties
De student(e) bezit voldoende voorkennis van de microbiologie (bouw van een cel, kleuringen, microscopie).
Studenten die dit OPO als onderdeel van een ISP (individueel studieprogramma) willen opnemen, hebben bij voorkeur een credit behaald voor de OPO's Biologie 1A en Biologie 1B van 1 CH of hebben deze competenties elders verworven.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de chemie - in dagonderwijs (Gent) (Afstudeerrichting biochemie) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Voedselpathogenen - Fermentaties (B-ODISEE-JLW0IO)
Inhoud
Voedselpathogenen
- Het kiemgetal
- Voedselvergiftigingen
- Voedselinfecties
- Microbiologische richtlijnen
- Klassieke en alternatieve detectiemethoden
Microbiële fermentaties
- Fermentatieve bereiding van azijnzuur
- Fermentatieve bereiding van melkzuur
- Gistproductie en fermentaties door gisten
Studiemateriaal
https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=9887
A. Type
- Cursus
B. Verplichte leermiddelen
- Cursus "Voedselpathogenen"; P. Devoldere
- Cursus "Microbiële fermentaties"; P. Devoldere
Presentaties die tijdens de hoorcolleges gebruikt worden, zijn voor de studenten beschikbaar op Toledo.
C. Aanbevolen leermiddelen
- "Microbiologie van voedingsmiddelen. Methoden, principes en criteria"; Dijk R., Grootenhuis A. - Keesing Noordenvliet .V.,2001. ISBN 90 72072 252 9 (ook te raadplegen in de mediatheek)
- "Modern Food Microbiology"; James M. Jay - D. Van Nostrand Company. ISBN 0-442-24127-5
- "Mikrobiologisch Onderzoek van Levensmiddelen"; prof. dr. D.A.A. Mossel, Mw. ir. W.F. Jacobs-Reitsma. Uitgeverij P.C. Noordervliet B.V. Zeist; 3e uitgave 1990.
Toelichting werkvorm
A. Type
Hoorcollege
B. Omschrijving
Hoorcolleges on campus: 12 x 1,5 uur = 18 uur (1,5 uur gedurende 12 weken)
Hoorcolleges off campus: 4 x 1,5 uur = 6 uur (vooraf opgenomen lessen)
Evaluatieactiviteiten
Fermentaties - Voedselpathogenen (B-ODISEE-JVW0IO)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Eerste examenkans
Schriftelijke eindevaluatie via meerkeuzevragen (kennis- en inzichtsvragen).
Wie een score lager dan 7/20 behaalt op één van de onderdelen (deel voedselpathogenen of deel fermentaties) kan een onvoldoende behalen op dit OPO.
Studenten met een ISP die op het examen "Voedselpathogenen/fermentaties" minder dan 5/20 behalen, kunnen geweigerd worden deel te nemen aan labo microbiologie 2.
Toelichting bij herkansen
Idem als eerste examenkans.