Sociologie en samenleving (B-ODISEE-HZG12A)
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Sociologie en samenleving (B-ODISEE-HZG45a)
Inhoud
De cursus ‘Sociologie en samenleving’ biedt de studenten enerzijds een kennismaking met sociologische basisconcepten en denkkaders, en anderzijds een toepassing van deze kaders en concepten op verscheidene belangrijke actuele sociologische vraagstukken. Zo leren de studenten om sociologische interpretatiekaders te hanteren bij het doorgronden van relevante en actuele maatschappelijke fenomenen en processen. Onderdeel van dit OPO is het maken van een opdracht die meeopgenomen wordt in de eindevaluatie en waarbij de student de sociologische concepten moet toepassen op de Brusselse context (zie evaluatie).
Dit OPO zal de student helpen om de eigen ‘normale’ gewoonten, gebruiken, gedragingen, cultuur en de eigen kijk op de dingen te relativeren en binnen een bredere maatschappelijk perspectief te plaatsten. De student zal zicht krijgen op sociale processen en mechanismen die voor het ongeoefend oog onzichtbaar zijn. Gegeven de complexe, diverse en snelveranderende samenleving, is dit geen overbodige luxe voor de professionele Gezinswetenschapper.
De thema's die aan bod komen zijn: sociologie als wetenschap; ideologie & populisme; maatschappelijke problemen & veranderingen; cultuur & sociale structuur; instituties & socialisatie; sociale controle en deviantie; ongelijkheid en sociale stratificatie; (super)diversiteit; armoede; demografie; migratie; welvaartstaat; meritocratie; religie en secularisatie; globalisering; individualisering; tijdsbesteding en gezin
Studiemateriaal
Een toegankelijk geschreven syllabus met toelichting, voorbeelden, oefeningen, toetsingsvragen en illustraties wordt aangereikt door de docent. De gebruikte Powerpoint presentaties worden eveneens voor de les beschikbaar gesteld en kunnen dienst doen als 'kapstok' bij het instuderen.
https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=12736
Toelichting werkvorm
Begeleide zelfstudie - Digitaal leren - Feedback - Interactievormen - Oefeningen/opdrachten
Dit OPO beoogt het verwerven van sociologische basiskennis en het toepassen van deze kennis op een wisselende (grootstedelijke) maatschappelijk context. De student wordt sterk gemotiveerd om verbanden doorheen de cursus te maken; om eigenaarschap op te nemen in het verwerken van de leerstof; en om een goede studieplanning aan te houden.
- Hoorcollege, met ruimte voor discussie, toetsing aan actualiteit. en het maken van kruisverbanden
- Voorbereidende lessen met lees- of kijkopdracht (zelfstudie) zodat de student met enige voorkennis de lessen kan bijwonen.
- Een online quiz over de voorgaande les en de voorbereidende les
- Feedback en terugkoppeling op de voorbereidende les en quiz met ruimte voor discussie
Aanwezigheid in de lessen is sterk aanbevolen
- Opdracht individueel of in kleine groep waarbij concepten uit de cursus worden toegepast op de Brusselse context
De quiz en voorbereidende les hebben als doel de student aan te moedigen om het OPO doorheen het jaar 'bij te houden' en om de student te stimuleren om een efficiënte planning te hanteren. Het deelnemen aan de quiz is niet verplicht. Een quiz wordt bij aanvang van iedere les gehouden en kan nooit hernomen worden, noch bij niet deelname, noch bij teleurstellende score. Als de student over alle quizzen heen gemiddeld minstens 65% heeft, krijgt de student de mogelijkheid, zoals beschreven in de cursus, meer eigenaarschap te verwerven over de inhoud van het examen.
De examenvraag, opdracht en punten op de quiz laten de studenten toe om eigenaarschap op te nemen inzake de verwerking en de evaluatie van het OPO.
Aanwezigheid in de lessen is sterk aanbevolen
Evaluatieactiviteiten
Sociologie en samenleving (B-ODISEE-H72324)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Type:
1) Mondeling examen tijdens de examenperiode (16 punten).
2) Opdracht (4 punten)
3) Online quiz over de vorige les en de voorbereidende les (niet verplicht)
Toelichting
1. Mondeling examen
De student krijgt de volgende vraag:
Bespreek op basis van de cursus [concept]*. (concepten worden bij aanvang van het OPO aangereikt en sluiten aan bij de respectievelijke hoofdstukken in de syllabus).
- Maak de link met minstens 2 andere centrale concepten uit andere hoofdstukken uit de cursus.
- Benader [het concept] vanuit verschillende ideologische benaderingen Of sociologische benaderingen.
- Pas je antwoord toe op je opdracht of een zelfbedacht voorbeeld.
* dit concept wordt op basis van toeval door de lector aangeboden
2. Opdracht Sociologie en samenleving
De studenten maken een opdracht waarbij ze aantonen dat ze de aangereikte concepten en interpretatiekaders correct begrijpen en kunnen toepassen aan de hand van concrete, zelfgekozen casussen.
Wat:Vergelijk twee organisaties, instanties, instituties, openbare ruimten,… binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een gelijkaardige maatschappelijk doel maar binnen een verschillende sociale, economische en/of culturele context én toets jullie observaties aan verschillende sociologische concepten. De opdracht mag maximaal met 3 studenten uitgevoerd.
a. Verantwoord de keuze en bespreek de gemeenschappelijke institutionele finaliteit.
b. Bespreek de observaties en de verschillen aan de hand van de sociologische concepten en de verklaringen uit de cursus.
Hoe:
De opdracht mag met maximaal 3 studenten uitgevoerd worden.
De studenten maken een videoreportage van 6 à 7 minuten. Het bestand moet geopend kunnen worden met VLC-media player. De opdrachten worden aangeleverd via Toledo.
Beoordeling:
De opdracht staat op 4 van de 20 punten.
Volgende aspecten worden beoordeeld:
- Verantwoorden en bespreken van de keuze en de institutionele finaliteit
- niveau van de diepgang van de bespreking en het sociologische inzicht
- Correcte toepassing concepten en kaders
- Structuur, begrijpbaarheid en netheid van de opdracht
3. Bonuspunten/ zelf examenvraag kiezen
Behoudens het eerste, worden tijdens alle bijeenkomsten een quiz gehouden. De quiz bestaat uit 5 vragen. 3 vragen over de afgelopen les en 2 over de komende les (zie lesvoorbereiding). De quiz gebeurt via de app 'Socrative'
Bij gemiddeld 70% of meer op de quizvragen doorheen het jaar: mogelijkkheid om eigenexamenvraag te kiezen
Indien score lager and 70%: Student wordt beoordeeld op basis van het monderling examen en de opdracht..
Toelichting bij herkansen
Het verloop van het mondeling examen tijdens de 2de zittijd is hetzelfde als dat tijdens de 1ste zittijd.
Tenzij de student een nieuwe opdracht indiend, blijven de punten op de opdracht ingediend tijdens de 1ste zittijd behouden tijdens de tweede zittijd.