Sociologie II (B-ODISEE-HBO21B)

5 studiepuntenNederlands35 urenBeide semestersBeide semesters
Loos Herman (coördinator) |  Loos Herman
Kernteam Orthopedagogie (BA)

https://webapps.odisee.be/Ancor/ECTSKerndoel/Pages/OPOKerndoel.aspx?OID=13779&OPLID=59

Sociologie II bouwt voort op de inzichten die zijn aangereikt bij Sociologie I. De klemtoon ligt op op primaire relaties binnen het gezin (gezinssociologie), binnen maatschappelijke instituties en binnen de samenleving als geheel (sociale inclusie).

De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.

De docent raadt studenten af dit OPO op te nemen indien ze Sociologie I nog niet succesvol aflegden.

Onderwijsleeractiviteiten

2 sp. Gezinssociologie (B-ODISEE-HBO33b)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht15 urenEerste semesterEerste semester
Loos Herman
Kernteam Orthopedagogie (BA)

Volgende thema's komen aan bod:

  • Demografie
  • Diversiteit in gezinsvormen
  • Gezin en arbeid
  • Het hedendaagse gezinsbeleid

Van studenten wordt verwacht dat ze zelfstandig volgende bronnen leren hanteren: officiële statistieken, media-artikels en overheidsdocumenten

Oefeningen/opdrachten

Tijdens de activerende hoorcolleges wordt de leerstof uiteengezet, verder uitgediept en geïllustreerd. Naast de theoretische onderdelen is ook aandacht voor het leren werken met bronmateriaal (officiële statistieken, media-artikels en overheidsdocumenten).
Tijdens het laatste hoorcollege gaan we aan de slag met de resultaten van een klein eigen onderzoek dat studenten uitvoeren naar het sociale netwerk van hun grootouders.

3 sp. Sociale inclusie (B-ODISEE-HBO58b)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht20 urenTweede semesterTweede semester
Loos Herman
Kernteam Orthopedagogie (BA)

Er wordt gewerkt met het handboek 'Niemand is een eiland.' Dit is dezelfde cursus die ook in het vak Sociologie I is gebruikt. Volgende hoofdstukken komen aan bod.

Hoofdstuk 2. De samenleving is een veld
Hoofdstuk 7. Een netwerk is geen groep
Hoofdstuk 11. Ongelijkheid is van alle tijden
Hoofdstuk 12. Sociale klassen

Aanvullend komen enkele belangrijke sociologische thema's aan bod waarvoor geen cursustekst is voorzien maar relevante relevante wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke artikels die op Toledo worden geplaatst.
1. Maatschappelijke kwetsbaarheid en empowerment
2. Sociaal kapitaal
3. Armoede als sociologisch vraagstuk

https://studiemateriaal.odisee.be/publiek/OlaFiche.aspx?OID=18456

Aanvullende teksten worden op Toledo geplaatst. De docent maakt bij elke tekst duidelijk of deze tot de examenleerstof behoort.

Oefeningen/opdrachten

Tijdens de hoorcolleges wordt de leerstof uiteengezet, verder uitgediept en geïllustreerd. Er is eveneens aandacht voor het correct lezen van een wetenschappelijk artikel. De doelstelling is om aan het einde de volledige sociologische instrumentenkoffer toe te passen op complexe praktijkcassusen. Dit wordt aan het einde van de lessenreeks ingeoefend.
De student krijgt de opdracht een belangenvereniging te verkennen (richtlijnen zie Toledo). Tijdens de laatste les worden de resultaten van deze opdracht samengelegd als een kleine vorm van wetenschappelijk onderzoek.

Evaluatieactiviteiten

Sociologie II (B-ODISEE-H73974)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal
HBO33b - Gezinssociologie1-20/20 puntenschaal
HBO58b - Sociale inclusie1-20/20 puntenschaal

Gezinssociologie:

Studenten werken tijdens en na de lessen aan opdrachten en bouwen een portfolio op. Dit portfolio wordt ingeleverd aan het einde van de lessenreeks en geëvalueerd als een pass/fail. Bij een fail op het portfolio krijgt de student automatisch NA (niet afgelegd) als eindscore voor gezinssociologie.
Nadien werken studenten drie zelf gekozen opdrachten verder uit en leggen dit voor als eindopdracht. Deze wordt gescoord op 20 punten.
De opdracht rond het sociaal netwerk van de grootouders is een pass/fail. Studenten leveren het interview in volgens de modaliteiten op Toledo. Wie deze opdracht niet inlevert, krijgt automatisch NA (niet afgelegd) als eindscore voor gezinssociologie.

Sociale Inclusie:

Het examen is schriftelijk, open boek. Studenten krijgen een complexe casus voorgelegd die ze analyseren aan de hand van hun sociologische kennis.
De opdracht rond de belangenvereniging is een pass/fail. Studenten leveren de opdracht in volgens de modaliteiten op Toledo. Wie deze opdracht niet inlevert, krijgt automatisch NA (niet afgelegd) als eindscore voor sociale inclusie en krijgt evenmin een score op het schriftelijk examen.

De eindscore voor Sociologie II is het gewogen gemiddelde van beide OLA's. Bijkomende opmerkingen:
- wie op een van de onderdelen 7/20 of lager scoort, krijgt dit cijfer als eindcijfer voor het opleidingsonderdeel. (OER art. 65)
- wie onvoldoende haalt op het opleidingsonderdeel, dient enkel het deel / de delen waarop onvoldoende werd gescoord opnieuw af te leggen.

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • HBO33b - Gezinssociologie (binnen en over academiejaar)
  • HBO58b - Sociale inclusie (binnen en over academiejaar)

Zelfde modaliteiten als 1ste zittijd. Studenten dienen bij onvoldoende op Sociologie II enkel het deel / de delen opnieuw te doen waarvoor ze niet slaagden.